SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI OBOLEVA OD RAKA! Ova hrana je najopasnija - 4 ORGANA najčešće stradaju!

Autor:

Vesti

01.04.2025

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor objasnio.

SVE VIŠE MLADIH U SRBIJI OBOLEVA OD RAKA! Ova hrana je najopasnija - 4 ORGANA najčešće stradaju!

Foto: Shutterstock

Srbija se, prema najnovijim procenama, među 40 zemalja Evrope svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja od malignih bolesti (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

Prema podacima "Batuta", tokom 2022. godine muškarci su najviše obolevali od raka pluća i bronha, dok je kod žena najviše dijagnostifikovan rak dojke. Ipak, ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da sve više mlađih od 45 godina u Srbiji dobija rak, što je za Blic potvrdio onkolog profesor dr Vladimir Kovčin.

Kako je ranije pojasnio dr Kovčin, sve mlađi pacijenti obolevaju i u Srbiji, a potvrdio je i da je vodeći uzročnik raka zagađeno okruženje, između ostalog i prerađena hrana koju konzumiramo.

Tri faktora najčešći izazivači raka

Prof. dr Kovčin objašnjava da je veoma teško pronaći objašnjenje za porast obolelih od raka u Srbiji. Ipak, navodi da je jedan od ključnih razloga okruženje u kom danas živimo - kakav vazduh udišemo, kakvu vodu pijemo i kakvu hranu jedemo.

- Potrebno je da štetni faktori kulminiraju kako bi izazvali rak. Recimo, stariji sugrađani poput naših baka i deka, živeli su u drugačijem vremenu kada okolina nije bila toliko zagađena. Bilo je manje hemije u hrani, vodi i vazduhu. Takođe, kada smo mi bili deca nismo bili toliko izloženi kancerogenim materijama u okruženju, pogotovo ne hrani tretiranoj pesticidima i konzervisanoj hrani - pojašnjava sagovornik "Blica".

Hrana koju jedemo puna hemije i aditiva koji izazivaju kancer

Ipak, jedan od ključnih faktora jeste obrađena hrana koju jedemo. Dr Kovčin kaže da nažalost nije problem samo prerađena, već i hrana koja se označava kao "dugotrajna" i "konzervisana" jer su pune aditiva.

Sve ono što je napravljeno da bude dugotrajno obično sadrži aditive koji mogu biti štetni. Nastanak karcinoma zavisi od kumulacija štetnih faktora iz ovih namirnica i to povećava rizik od bolesti. Deca već u osnovnoj školi počinju da jedu brzu hranu i konzervirane proizvode, jer roditelji nemaju vremena da im svakodnevno pripremaju svežu hranu koja je sa pijace i spremljena tog dana. Proizvodi koji se prodaju deci u kioscima i prodavnicama su dugotrajni, često sadrže konzervanse, a taloženje tih štetnih hemikalija koje služe da održe hranu duže može dovesti do razvoja ne samo karcinoma, već i drugih digestivnih bolesti - ističe stručnjak.

Saveti za kupovinu hrane, i kada kod lekara

Kada kupujemo upakovanu i konzerviranu hranu u prodavnicama onkolog navodi da na deklaraciji možemo da proverimo se sve tu nalazi, ali da prvenstveno izbegavamo hranu sa dugim rokom trajanja.

- Kada kupujete hranu, obratite pažnju na deklaracije. Postoji spisak štetnih emulgatora koji se dodaju, čak su neki od njih zabranjeni u Evropskoj uniji. Obično to na deklaraciji piše jako sitnim slovima. U principu izbegavajte proizvode sa dugim rokom trajanja ako nisu zamrznuti ili obrađeni na drugi način ili ih konzumirati što ređe i u manjoj količini - savetuje on.

Napominje da suzdržavanje od štetnih namirnica i obazriva selekcija hrane može značajno doprineti očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od karcinoma.

Takođe apeluje da građani koji imaju neke neuobičajene zdravstvene tegobe poput dijareje, bola u stomaku, kašlja koju ne prestaju ni nakon korišćenja propisane terapije, traju duže od 10 do 15 dana, urade dodatne analize.

Koji kanceri su najčešći zbog ovakve hrane

On pojašnjava da od tako tretirane hrane najčešće dolazi do raka u digestivnom traktu, poput:

-raka jednjaka
-pankreasa
-jetre
-creva

Pušenje izaziva mnogo više od raka pluća

Ipak, ovakva hrana može uzrokovati i druge karcinome zbog kumulacije i mogu da obole svi organi.

- Tu imamo tumore urotrakta, bubrega, mokraćne bešike jer se te štetne materije izlučuju putem mokraće. Takođe, zabluda je da se od pušenja najlakše razvija rak pluća. Pušenje i te kako utiče na rak digestivnog trakta, dojke i urotrakta - navodi doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading