Potrošačka patrola: Koliko košta svadba iz snova?

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

08.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje jeftinije i skuplje varijante svadbi, ali je generalno sve duplirano u odnosu na pre dve godine. Novo izdanje emisije "Potrošačka patrola" možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.

Potrošačka patrola: Koliko košta svadba iz snova?

Foto: Republika


Koliko košta svadba iz snova? Ukoliko se uskoro udajete ili ženite, bitno je unapred da znate taksativno koliko šta košta da biste pravilno mogli da planirate svoju svadbu.
Dok je pre dve godine prosečna srpska svadba za 200 gostiju koštala oko 10.000 evra, danas je taj iznos dupliran, što znači da će budući mladenci za svoje veselje morati da izdvoje i do 20.000 evra.


RESTORANI

Koliko će koštati svadba, zavisi od mnogo faktora... Počev od odabira venčanice, odela i burmi do restorana, orkestra i drugih mladenačkih zahteva. Odabir restorana je polazna tačka prilikom planiranja troškova. Restorani su u odnosu na prethodnu 2023. poskupeli oko 10%. Nekada se stolica za svadbu po gostu plaćala 25 evra, a sada za to treba izdvojiti od 35 do neverovatnih 350 evra u pojedinim beogradskim restoranima, u zavisnosti od toga za koji se meni odlučite.

U ponudi su osnovni paket, premijum i, nazovimo je tako, zlatna sredina. Osnovni paket menija se kreće od 35 do 62 evra. Premijum je od 77 do 350 evra, a zlatna sredina je između 60 i 70 evra. Pa da izračunamo, ukoliko se odlučite za jedan od srednjih paketa čija je cena šezdesetak evra po osobi, kada to pomnožimo s brojem od 200 zvanica, dobijamo cifru od 12.000 evra samo za restoran. Pored hrane, na svakoj proslavi je najvažniji izbor muzike. Gosti obično zaboravljaju sve ostalo, ali atmosferu pamte.
Za dobru atmosferu zaslužan je kvalitetan bend, čija se cena kreće od 1.500 do 7.000 evra, ali, recimo, da je neki prosek 5.000 evra.

Ukoliko želite velike muzičke zvezde, za njih ćete morati da izdvojite znatno više novca.
Dva sata nastupa poznatog pevača košta između 10.000 i 20.000 evra. Neko ne angažuje bend, već di-džeja, što je uglavnom najjeftinija varijanta.

Sve je poskupelo, pa i mladenačke torte. Kilogram svadbene torte je otprilike 2.000 dinara, pa je cena za tortu od pet kilograma oko 10.000 dinara. Ukoliko imate 200 zvanica, biće vam potrebno nekoliko torti, što znači da opet dolazimo do pozamašne sume od
preko 300 evra. Poseban izdatak predstavljaju venčanica i odelo za mladoženju. Iznajmljivanje venčanice, u proseku, košta od 500 do 800 evra, a ukoliko želite da je kupite, to zadovoljstvo će vas koštati od 1.200 evra pa naviše. Cena pristojnog smokinga je od 300 do 500 evra i na sve to dodajte trošak za cipele, šminku, frizuru i nakit.


Još jedan neizbežan svadbeni trošak su burme. Izbor je veliki, a najjeftiniji komplet zlatnih burmi košta oko 500 evra. Za izlazak matičara na teren pripremite nešto manje od 140 evra, a za venčanje u crkvi ne postoji zvaničan cenovnik, ali većina daje od stotinak evra, pa naviše.


POZIVNICE

Ukoliko želite da vas na venčanje vozi limuzina s profesionalnim vozačem, za to će vam biti potrebno dodatnih 100-150 evra. Naravno, tu je i fotograf, koji će zabeležili sve lepe trenutke s vaše svadbe. I tu nije kraj, na sve ovo dodajte cenu posebno dizajniranih pozivnica, kao i dekoraciju sale. Pa, ukoliko ste spremni da kažete sudbonosno "da" i uplovite u bračne vode, proverite da li vaša bankovna kartica može da izdrži organizaciju
veselja koja može da košta od minimalnih 14.000 evra do neverovatnih 57.500 evra! 
 

Više novca stavlja se i u koverte

Da ne bude sve tako crno, konstatujmo i da većina mladenaca uspeva da od
poklona isplati makar 80% troškova, a često se u kovertama nađe dovoljno
novca da se isplate svi troškovi, pa čak da nešto i preostane. Naime, kao što su skočili troškovi organizacije, hrane i pića, tako se i u koverte uglavnom stavlja više nego ranije. Nekada smo poklanjali 50, 100 ili 200 evra, a sada je to u retkim, ali baš retkom slučajevima 100 evra. U koverte ide 200 ili više. Naravno, i dalje postoje oni koji se opredeljuju za poklanjanje bele tehnike ili nečeg sličnog, što takođe može biti dobro za mladence koji kreću u zajednički život i možda tek opremaju svoj stan ili kuću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading