JEDAN OD NAJSMRTONOSNIJIH VIRUSA "KUCA" SRBIJI NA VRATA! Potvrđen u Evropi - EVO KAKO DA SE ZAŠTITE!

Autor:

Vesti

07.10.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ukupnog broja zaraženih, pola je umrlo!

JEDAN OD NAJSMRTONOSNIJIH VIRUSA "KUCA" SRBIJI NA VRATA! Potvrđen u Evropi - EVO KAKO DA SE ZAŠTITE!

Foto: shutterstock

Marburg virus, jedan od najsmrtonosnijih virusa na svetu, ponovo se pojavio u Evropi. Ova opasna bolest, sa stopom smrtnosti koja dostiže 90%, izaziva zabrinutost zbog aktuelne epidemije koja se širi iz Afrike. Prof. Darko Nožić je istakao da je izolacija zaraženih neophodna i da traje tri nedelje, a ključno pitanje je kako se virus širi i gde se nalazi izvor epidemije.

- Ruanda je trenutno epicentar epidemije sa oko 40 zaraženih, od kojih je polovina preminula. Postoji strogi protokol za sve putnike koji dolaze iz ove zemlje, posebno ako imaju simptome poput povišene temperature - objašnjava dr. Nožić u emisiji "Uranak" na K1.

Takođe je naglasio da se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima stavljaju u karantin zbog dugog perioda inkubacije, koji može trajati i do tri nedelje.

Kako se prenosi virus?

Za razliku od respiratornih virusa poput korone, Marburg virus ne prenosi se kapljičnim putem.

- Ovaj virus zahteva direktan kontakt sa zaraženim tečnostima, kao što su krv ili pljuvačka - naglasio je prof. Nožić. Takođe je istakao da postoji mogućnost indirektnog prenosa preko zaraženih površina, ali da to nije toliko intenzivno kao kod respiratornih infekcija.

Lečenje i Preventivne Mere

Lečenje Marburg virusa zahteva poseban tretman, a prof. Nožić je objasnio da u kasnijim fazama bolest izaziva hemoragijske groznice, što dovodi do masivnih krvarenja i potrebe za transfuzijom krvi.

- Smrtnost varira u zavisnosti od nivoa medicinske nege, ali može biti od 20 do 90 procenata - rekao je on. Takođe je upozorio da je ključna prevencija u izbegavanju kontakta sa zaraženim osobama i poštovanju epidemioloških mera.

Iako je Marburg trenutno jedna od najsmrtonosnijih bolesti, virus se širi sporije nego respiratorni virusi poput gripa. Dr. Nožić je podvukao važnost vakcinacije, kao i praćenje epidemiološke situacije u rizičnim područjima poput Ruande.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading