JEDAN OD NAJSMRTONOSNIJIH VIRUSA STIGAO U EVROPU? Smrtnost mu je 90 %, izolacija 3 nedelje - HITNO SE OGLASIO SRPSKI EPIDEMIOLOG!

Autor:

Vesti

06.10.2024

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrio je koji su simptomi!

JEDAN OD NAJSMRTONOSNIJIH VIRUSA STIGAO U EVROPU? Smrtnost mu je 90 %, izolacija 3 nedelje - HITNO SE OGLASIO SRPSKI EPIDEMIOLOG!

Foto: pixabay.com

Juče je na železničkoj stanici u Hamburgu nastao pravi haos kada je voz hitno zaustavljen, a stanica evakuisana i zatvorena zbog straha od moguće pojave jednog od najopasnijih virusa na svetu – Marburškog virusa. Ovaj virus, koji može izazvati smrtnost i do 90%, izazvao je ozbiljnu zabrinutost zbog svoje smrtonosnosti.

Virus Marburg je prvi put izolovan krajem šezdesetih godina u gradu Marburgu, u Nemačkoj, i od tada je u nekoliko talasa pogodio različite delove sveta. Zanimljivo je da su zabeležena i dva slučaja zaraze u Srbiji 1967. godine, kada je virus tek otkriven.

Epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović, koji je upoznat sa ovim slučajem, prisetio se događaja iz tog perioda, govoreći o tome u emisiji „Jutro na Blic“. Marburški virus je i dalje predmet ozbiljne pažnje zbog svoje potencijalne opasnosti.

Napominje i da uvek postoji mogućnost zaražavanja i ističe da se prenosi na sledeći način:

  • u kontaktu sa životinjama
  • preko sluznice
  • seksualnim putem

- Uvek postoji mogućnost zaražavanja. Ovi studenti u Nemačkoj koji su imali simptome slične marburškoj groznici zadržani su izolovani, kao i svi oni koji su bili u kontaktu sa njima. Tri nedelje traje karantin, mada virus može da se ispolji i nakon nekoliko dana - objasnio je dr Radosavljević.

Dr Radosavljević objašnjava i da se virus prenosi direktnim kontaktom, i to uglavnom preko životinja. Kod nas su se lečili veterinar Živko Stefanović i njegova supruga. Veterinar Živko bio je jedan od prvih zaraženih ovim smrtonosnim virusom u Evropi.

- Kod nas su lečili veterinara i njegovu suprugu. Tada je je bila jedna pošiljka zelenih majmuna, koja je išla letom iz tropske Afrike za Hamburg, ali preko Londona, gde su se najverovatnije majmuni i zarazili - priseća se dr Radovanović.

Virus je te godine zarazio 31 osobu. Od zaraze je umrlo 7 osoba. U Marburgu i Beogradu, kao i u Frankfurtu, bolešću su bile zahvaćene osobe koje su u laboratorijama radile na identifikaciji Marburg virusa. Ova opasna zaraza od tada je imala nekoliko zabeleženih epidemija u Ugandi, Keniji, Angoli i Kongu, a prosečna smrtnost iznosi 50 odsto, dok je u nekim slučajevima i 90 odsto.

Opasni simptomi Marburg virusa

Dr Živko Stefanović, koji se zarazio tokom obdukcije zelenih majmuna, imao je teži oblik ovog oboljenja. Prema rečima profesora doktora Zorana Radovanovića, teži oblik ove groznice ima sledeće simptome:

  • gušobolja
  • glavobolja
  • malaksalost
  • malo temperatura
  • dijareja
  • promene na koži.

Dr Radovanović ističe da se najteži oblici ispoljavaju otkazivanjem organa poput bubrega i jetre.

Sa druge strane, njegova supruga gotovo i da nije imala simptome, te da nisu ni znali da je zaražena dok joj nije izvađena krv.

Kada je u pitanju lečenje ovog virusa, za sada nema konkretnog leka, već se leči simptomatski.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading