MILOMIR MARIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA SRPSKI TELEGRAF OTKRIVA ŠTA JE BIVŠI PREMIJER ZAISTA MISLIO O 5. OKTOBRU! Britanci su rekli Đinđiću: Sve je to u redu, ali FALILO JE IPAK MALO KRVI!

Autor: MILOMIR MARIĆ

Vesti

05.10.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šreder mu je poručio da zaboravi na Evropu, a ambasador Čarls Kroford zamerio što nije izbio neki mali građanski rat

MILOMIR MARIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA SRPSKI TELEGRAF OTKRIVA ŠTA JE BIVŠI PREMIJER ZAISTA MISLIO O 5. OKTOBRU! Britanci su rekli Đinđiću: Sve je to u redu, ali FALILO JE IPAK MALO KRVI!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, E-stock, Wikipedia

Nova politička generacija u Srbiji smatrala je da će posle 5. oktobra 2000. da ispravi greške prethodne generacije, koja je prespavala pad Berlinskog zida, nije shvatila značaj novog svetskog poretka, globalizma. Premijer Zoran Đinđić se otreznio kad mu je Gerhard Šreder, nemački kancelar, koji je, inače, imao veliku naklonost prema njemu, doslovno rekao da zaboravi san o Evropi jer u Evropu će ući samo zemlje bivše Austrougarske plus zemlje na frontu prema Rusiji, misleći već tad na Rumuniju i Bugarsku.

Zoran Đinđić za života tu istinu nije smeo i nije se usudio da kaže srpskom narodu, da zna da od tog povratka u Evropu nema ništa. 

PREOKRET

Takođe, tadašnji britanski ambasador u Beogradu Čarls Kroford rekao je Đinđiću da je sve to divno što je bilo, ali da je "šteta što niste pustili malo krvi, jedan mali građanski rat bio bi ukras i šlag na tortu ove veličanstvene pobede nad Miloševićem". Đinđić nije mogao da veruje šta čuje.

Republika

Foto: Wikipedia

Čarls Kroford

Zapravo nova vlast je od početka imala prilične otpore na zapadu. Đinđić nije mogao da veruje da oni traže da se odrekne svih nacionalnih srpskih interesa i u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i da preda sve šta od njega traže. Kako bi onda bio po ukusu zapada.

Vojislav Koštunica je Šešelj u fraku, Đinđić ga je izabrao još 1997.

Vojislav Koštunica bio je projekat Zorana Đinđića još dok je bio gradonačelnik Beograda.

Godine 1997, posle onih velikih demonstracija i krađe izbora, on je mene pozvao da dođem u gradsku skupštinu. Ja sam se prenerazio kada mi je rekao: "Imam čoveka koji će da pobedi Miloševića. Vuk Drašković stalno gubi i neću da rizikujem s njim. Vojislav Koštunica je idealan kandidat, jedini čovek koji može da pobedi Miloševića, ne napadaju ga u medijima, dobar je Srbin, on je Vojislav Šešelj u fraku."

I Đinđić je na kraju to i isterao:

Kad su pred predsedničke izbore 24. septembra 2000. u DOS pitali koga kandidovati, Đinđić je bio izričit da nema drugog kandidata sem Koštunice i to u prisustvu svih u toj koaliciji, pa i samog Koštunice. A onda je nastavio: "Koštunica je čovek s kojim se u Srbiji niko ne bi menjao. Svi mi smo sumnjiva lica, imaju šta da nam prigovore. Njemu ništa niko. Evo, pogledajte, svako od nas čak nosi odela od 2.000 maraka, italijanske cipele od 500 do 1.000 maraka. Voja nosi odelo beko, cipele neke domaće proizvodnje. I zato je on idealan kandidat za predsednika Srbije.

Zato su se ubrzo, već godinu dana posle 5. oktobra 2000, kada je nova vlast počela da se otima od diktata zapada i bori za srpske nacionalne interese, stvari promenile. I tad je počela hajka na Đinđića, na novu vlast - da se u Beogradu ništa nije promenilo, da je to bila dogovorena smena vlasti, da su Slobodana Miloševića izdale njegova državna bezbednost, policija, vojska i da je to jedan dogovoreni puč. Sve se češće govorilo i pretilo da Srbija nije dovoljno kažnjena, a Đinđić da je čak i veći nacionalista i sposobniji od Miloševića.

I zato su na zapadu rešili da nađu nekog srpskog nacionalistu koji će im dati sve što traže. I zaigrali na Vojislava Koštunicu, a protiv Đinđića. Posle i na Borisa Tadića.

Republika

Foto: Profimedia

Vojislav Koštunica

MONTE KARLO

Kad je Zoran Đinđić trijumfalno obilazio svet, u Monte Karlu je sreo Lučana Pavarotija i njegovu ženu Nikoletu. On je bio svetska faca i oduševljen, kao i svi, srpskom revolucijom, to je bila poslednja medijska atrakcija u 20. veku. I setio se tad Pavaroti da je prvi nastup u životu, van teritorije Italije, bio u Beogradskom dramskom pozorištu. Ali ispostavilo se da je to bio njegov najgori nastup dosad.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lučano Pavaroti

O tom njegovom skandaloznom nastupu pisala je i beogradska štampa - da je on jedini Italijan koji ne zna da peva. U međuvremenu je napravio izuzetnu svetsku karijeru i želeo je da karijeru završi baš u Beogradu. Ali, trijumfalno. I dogovorili su se da na prvu godišnjicu 5. oktobra Pavaroti peva ispred tada Savezne skupštine, na Trgu Nikole Pašića, i da to bude velika proslava. Međutim, godinu dana posle, Đinđić je izbegavao Pavarotija. Zvali su i on i Nikoleta.

Pitao sam Đinđića na šta liči to da izbegava Pavarotija? A on je odgovorio: "Veruj, posle godinu dana ja ne znam da li je 5. oktobar bio pobeda ili poraz."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading