U OVOJ ZEMLJI SU NAJSMRTONOSNIJI PUTEVI! I Srbija visokopozicionirana!

Autor:

Vesti

29.09.2024

22:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na listi se nalaze i Letonija, Hrvatska, Portugal, Grčka, Litvanija, Italija i Poljska.

U OVOJ ZEMLJI SU NAJSMRTONOSNIJI PUTEVI! I Srbija visokopozicionirana!

Foto: Tanjug/ M. MILIVOJEVIC, Shutterstock

Ilustracija

Saobraćajne nesreće su tužna realnost svakodnevnog života, a novo rangiranje otkriva koje države imaju najveću stopu smrtnih slučajeva na putevima. Iako se situacija na evropskim putevima poboljšala u proteklim godinama, i dalje postoje mesta u kojima treba da budete veoma oprezni za volanom.

Top 3 zemlje sa najvećom stopom smrtnih slučajeva

Švajcarski sajt Vignette Switzerland analizirao je podatke iz Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja (ETSC) i objavio rang listu 10 evropskih zemalja koje su imale najveću stopu smrtnih slučajeva na putevima 2023. godine. Na vrhu liste se nalazi Bugarska sa 81,6 umrlih na milion stanovnika, značajno premašujući evropski prosek za 79%. Drugo mesto zauzima Rumunija, dok se Srbija nalazi na trećem mestu, sa stopom smrtnosti od 75,7 na milion stanovnika, što je 66 posto više od proseka EU.

Ostale zemlje sa visokom stopom smrtnosti na putevima

Pored Bugarske, Rumunije i Srbije, na listi se nalaze i Letonija, Hrvatska, Portugal, Grčka, Litvanija, Italija i Poljska. Relativno visoko na tabeli opasnih zemalja za vožnju zauzele su i Češka i Slovačka, iako nisu ušle u prvih 10.

Najbezbednija zemlja za vožnju u Evropi

Najbezbednija zemlja ostaje Norveška, koja se nalazi na suprotnom kraju liste sa samo 20 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Bezbednost na putevima kao aktuelni izazov

Iako većina evropskih zemalja pokušava da poboljša bezbednost na putevima, nijedna od njih još nije uspela da ispuni cilj smanjenja broja poginulih na putevima za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu. Najbliža ovom cilju bila je Poljska sa smanjenjem od 44 odsto, dok su neke zemlje čak zabeležile i povećanje u odnosu na 2013. godinu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading