TAJNA POSLEDNJEG POČIVALIŠTA PATRIJARHA PAVLA: Evo zašto je izabrao RAKOVICU! MESTO SAHRANE ODREDIO 10 GODINA PRE UPOKOJENJA

Autor:

Vesti

12.09.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grobno mesto pored prvog poglavara obnovljene patrijaršije i duhovna veza s igumanijom Evgenijom

TAJNA POSLEDNJEG POČIVALIŠTA PATRIJARHA PAVLA: Evo zašto je izabrao RAKOVICU! MESTO SAHRANE ODREDIO 10 GODINA PRE UPOKOJENJA

Foto: Srpski telegraf

Oni koji su devedesetih godina viđali patrijarha Pavla kako se vozi beogradskim tramvajem na liniji 3 verovatno nisu znali da će jednog dana počivati baš u Rakovici, u istoimenom manastiru. U ovaj hram je odlazio bez limuzine i službenog vozača, uglavnom zadubljen u Bibliju i drugu duhovnu literaturu. Mnogi se i dan-danas pitaju zašto je izabrao baš ovaj manastir, gde su ga na poslednji put ispratile hiljade vernika i poštovalaca. Poslednju želju o poslednjem počivalištu izrekao je 10 godina pre upokojenja.


VEČNO MEĐU MONASIMA
Sahranjen je sa severne strane renovirane crkve posvećene svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, koja se nalazi unutar manastirskog kompleksa. Pre 92 godina, a sedam decenija pre patrijarha Pavla, tamo je skromno sahranjen i prvi patrijarh obnovljene srpske patrijaršije Dimitrije. Obojica sada počivaju jedan pored drugog, ispod nevelikog čempresa. Zanimljivo je da su tu odranije postojala dva grobna mesta, a ne jedno. Ostala je zagonetka ko je i kada odredio da pored grobnice patrijarha Dimitrija bude još jedno mesto.
Republika

Foto: Srpski telegraf

 

 

Zašto je patrijarh želeo baš tu da bude sahranjen, pod okriljem manastira za koji postoje pisani tragovi s početka 16. veka? Jedan od razloga mogao bi biti taj što je patrijarh, kao monah, još 1946. smatrao da treba da počiva u manastiru, kao središtu monaškog života. Drugo, tu je i analogija s patrijarhom Dimitrijem i njegovom skromnom grobnicom i sahranom, s obzirom na to da je i patrijarh Pavle bio veoma skroman. Treće, i igumanija Manastira Rakovica mati Evgenija je govorila da je patrijarh Pavle često dolazio u njihov manastir, služio liturgije o kakvom prazniku, ali i običnim danima. Tu se, kažu, dobro osećao i voleo je da dolazi.

Foto: Srpski telegraf

 

 

ODGOVOR NA CEDULJICI
Nezvanično, sestrinstvo u manastiru tvrdi da su patrijarha i mati Evgeniju povezivale dublje duhovne niti satkane pre mnogo godina. Tokom bolesti 1944, ali i kasnije, ovaj srpski duhovnik proveo je nekoliko godina u manastirima Ovčarsko-kablarske klisure, gde se i zamonašio. Iz ovog kraja (iz Čačka) poreklom je i mati Evgenija.
Kada su beogradski mediji pokušali da saznaju više o svojoj duhovnoj vezanosti za patrijarha Pavla, odnosno da li je to razlog njegove odluke da bude sahranjen u Manastiru Rakovica, mati Evgenija nije želela to da potvrdi, ali ni da demantuje.
- Ne mogu dati nikakav odgovor u vezi s tim - zapisala je igumanija na ceduljici koju je dostavila preko jedne svoje monahinje.



Rušili ga i Turci i NATO
Ovaj manastir prvobitno se nalazio u selu Rakovica, a krajem 16. veka premešten je na sadašnje mesto. Prvi put se u izvorima pominje 1502, ali se pretpostavlja da je njegov ktitor, krajem 14. veka, bio vlaški vojvoda Radul Prvi Crni, zet kneza Lazara.
Manastir je bio više puta napuštan, pljačkan, paljen, a krajem 18. veka Turci su obesili na brest njegovog igumana Sofronija. Jedan manastirski zid stradao je i prilikom napada avijacije NATO tokom rata 1999. Osim patrijarha Dimitrija, tu još počivaju i junak iz Prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić i Todor, sin Miloša Obrenovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading