SKANDALOZNO MULJANJE: SALE ZA VENČANJA LEGLO SIVE (CRNE) EKONOMIJE! Kako se u Vršcu pljačka država

Autor: K. B. - E. S. T.

Vesti

08.09.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niču kao pečurke posle kiše, a izgleda da oni koji bi trebalo da ih kontrolišu, namerno ili slučajno, spavaju

SKANDALOZNO MULJANJE: SALE ZA VENČANJA LEGLO SIVE (CRNE) EKONOMIJE! Kako se u Vršcu pljačka država

Foto: Profimedia

Kad u jednom malom gradu, kao što je Vršac, neki biznis krene da se širi poput požara, a u ovoj priči to su sale za proslave, postoje samo dva zaključka: ili svaki član svakog domaćinstva u ovom gradu svakog dana slavi nešto ili vlasnici tih sala muljaju i izbegavaju plaćanje obaveza prema državi, pa mogu da zarade ozbiljne pare.

Sudeći prema informacijama do kojih je došao naš list, posredi je ovaj drugi scenario. Naime, većina velikih sala za proslave u Vršcu ("Dolce vita", "Glamur", "Conty", "Braun", "Hilston"...) radi na (polu)divlje!

KONKRETNO

Šta to u ovom konkretnom slučaju znači? Ne prijavljuju sve radnike, odnosno deo radnika im radi na crno, čime je oštećen budžet Republike Srbije, a oni pare za poreze i doprinose stave u džep, ne prijavljuju stvaran broj gostiju, pa u skladu s tim mogu da kalkulišu fiskalnim računom, ako ga uopšte i izdaju.

Izvori našeg lista navode da ćete retko u kojoj sali za proslave zapravo i dobiti bilo kakav fiskalni račun. Time se nanosi šteta ne samo budžetu države već i samoj lokalnoj upravi.

Poreska: Rezultati kontrole objekata su tajni podatak

O poslovanju ovih objekata pitali smo i Poresku upravu, konkretno, da li su izvršili kontrolu poslovanja i šta je ona pokazala, a oni su nam odgovorili da "nisu u mogućnosti da iznose pojedinačne podatke o poreskim obveznicama, shodno odredbama člana 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji propisuje da se svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o konkretnom poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatra i čuva kao tajni podatak".

Ali ni ovde nije kraj muljanju vlasnika pomenutih objekata. Većina njih ne poseduje sertifikat o ispravnosti i bezbednosti hrane koja se tu služi, kao ni pravilnik zaštite od požara, te licenciranu osobu ili privredni subjekat koji se bavi pitanjem bezbednosti zdravlja na radu.

- U Vršcu ima nekoliko sala za proslave, pet je najpopularnijih, a niko od njih ne radi u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima. Prvo, niko ne prijavljuje stvaran broj gostiju. Kažu da je bilo 50 ljudi, a bude ih 100 i više. Vi kad prijavite duplo manje gostiju, možete i da štelujete fiskalne račune. Mada fiskalne račune retko kad i daju, rade na crno - kaže naš izvor iz ovog grada i sam usko povezan s ovim poslom, ali kome se jednostavno smučilo ovakvo potkradanje države i građana.

On nije jedini. Našoj redakciji se javio još jedan lokalni biznismen, opet iz ove branše, koji muku muči da zaradi dovoljno za sve dažbine, dok ostali rade mimo propisa i pune džepove.

Republika

Foto: Tanjug Dimitrije Goll

DUGUJE ODGOVORE: Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca

- Za velike prostore treba vam dosta radnika, dok sve prijavite i platite dažbine, to je veliki iznos. S druge strane, vlasnici ovih pet sala za proslave ne plaćaju sve radnike, radnici im rade na crno, a i one koje prijave, prijave na minimalac, pa ostatak u kovertu. Ja moram da držim neku jaču cenu zakupa, da bih sve namirio, a oni mogu i da spuste cenu jer ne plaćaju obaveze državi. Em oštećuju državu, em uništavaju nas koji radimo po zakonu - ističe ovaj Vrščanin za naš list i dodaje:

- Zatim, diskutabilno je kako su ti ljudi uopšte dobili dozvole za rad. Znate li vi koliko vam treba dozvola, pravilnika i sertifikata da biste uopšte zvanično počeli s radom? Većina njih nema čak ni potrebne sertifikate o ispravnosti i bezbednosti hrane koja se u tim objektima služi! O čemu mi dalje da pričamo!

Neki od primera muljanja

1. Neplaćanje poreza
2. Neizdavanje fiskalnih računa
3. Hrana bez sertifikata
4. Radnici rade na crno
5. Isplata dela plate u kešu, bez evidentiranja
6. Ne poštuje se pravilnik o protivpožarnoj zaštiti

TRI SEDMICE

Ovim se, logično, otvara pitanje ko je izdao ovim salama dozvole za rad bez neophodne dokumentacije i kako, ali i da li ih nadležne inspekcije, kao i poreska, uopšte konrolišu. Ako ih ne kontrolišu, kako je to "promaklo" lokalnim inspekcijama, a ako ih kontrolišu, kako ti objekti i dalje rade. Ovim se dalje otvara pitanje o mogućoj korupciji u lokalnim službama.

Međutim, iz gradske uprave Vršca nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa poslata pre gotovo tri sedmice. A pitali smo, između ostalog, kada su opštinske službe poslednji put sprovele kontrolu u navedenim objektima, kao i da li su tačne naše informacije da su pojedina lica iz opštinskih službi odlučila da zažmure na izvesne nepravilnosti, te da li je za njih u redu da neki ugostiteljski objekat ne izdaje fiskalni račun.

Ovako su nam odgovorile tri sale

Konkretna pitanja su poslata svečanim salama koje se pominju u tekstu. Između ostalog, zašto ne prijavljuju radnike, da li su svesni da time nanose štetu lokalnom i republičkom budžetu, zašto ne izdaju fiskalne račune, zbog čega ne prijavljuju stvaran broj gostiju, da li imaju potrebne serfitikate i pravilnike.

Od ukupno pet objekata, odgovori su stigli od troje vlasnika/odgovornih lica. Predstavnici jednog lokala ("Hilston") odbili su da odgovore na pitanja, s čijom su sadržinom bili upoznati preko poruke, dok se na broj telefona jedne sale niko nije javljao sedmicama.
Ovo su odgovori onih koji su se udostojili da odgovore...

Svečana sala "Brown":

- Manite se vi, gospođo, nas malih koji jedva preživljavaju. Imate tu kod vas u Beogradu mnogo većih problema i pitanja. Da imate i malo novinarske i ljudske etike, postavljali biste pitanja nekim drugim i većim. Nego ne smete ni nos da promolite. A ovde na sirotinji se uzdižete. Doći će jednog dana i pitanje vas medija. Korupcije u medijima. Možda i brže nego mislite.

Svečana sala "Glamur":

- Ne znam odakle vam ove informacije, ali bas ništa od toga nije tačno. Ovo ste mogli da čujete samo od jednog nezadovoljnog komšije kome sve smeta i ne priča s celom ulicom. Jedino sala "Glamur" ima tehnički prijem i protivpožarni sertifikat i samim tim je i upisana kao sala za venčanja i tako je prijavljena i redovno plaća porez. Na svakih šest meseci protivpožarci servisiraju protivpožarne aparate i hidrantsku mrežu. Svi konobari su stalno zaposleni i imaju sanitarne preglede svakih šest meseci, a hranu nam radi ketering služba "Helena", koja je isto prijavljena i redovno plaća državi svoje obaveze. Inače, inspekcije nam redovno dolaze, pošto nas komšija redovno prijavljuje...

Svečana sala "Dolce vita":

- Da li znate da mogu da vas prijavim za uznemiravanje?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading