OD VELIKE BRITANIJE DO SAUDIJSKE ARABIJE NAŠI MLADI BRILJIRAJU NA OLIMPIJADAMA ZNANJA! Medalje za Srbiju na takmičenjima iz fizike, matematike i hemije - kompanija NIS podržala naše ekipe

Autor:

Vesti

29.08.2024

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su naši herojI!

OD VELIKE BRITANIJE DO SAUDIJSKE ARABIJE NAŠI MLADI BRILJIRAJU NA OLIMPIJADAMA ZNANJA! Medalje za Srbiju na takmičenjima iz fizike, matematike i hemije - kompanija NIS podržala naše ekipe

Foto: Srpsko hemijsko društvo

Uzbudljiva putovanja mladih reprezentativaca Srbije u Veliku Britaniju, Iran i Saudijsku Arabiju rezultirala su postizanjem odličnih rezultata na međunarodnim olimpijadama iz fizike, matematike i hemije. Poput naših sportskih olimpijaca, mladi naučnici su, zahvaljujući predanosti, trudu i znanju, doneli kući brojne medalje. 

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je nedavno održana u Batu u Velikoj Britaniji, svih šest takmičara olimpijskog tima Srbije osvojili su priznanja. Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Stefan Šebez, Gvozden Lapčević, Mihailo Jančević i Novak Despotović, osvojili su srebrne medalje, dok se bronzanom medaljom okitio Strahinja Svrzić, učenik gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša. Pohvalom je nagrađen Stevan Radivojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

 - Sjajnom rezultatu veoma su doprinele i pripreme, koje su ove godine bile posebno intenzivne. Više od decenije, kompanija NIS, prepoznaje značaj srednjoškolskih takmičenja iz matematike, tako da je i ove godine značajno pomogla našoj ekipi. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti kao i da će rezultati naše reprezentacije svake godine biti sve bolji - kaže prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije mladih i talentovanih srpskih matematičara, kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2013. godine sarađuje sa Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako  na lokalnom, tako  i na međunarodnom nivou. Pored Društva matematičara Srbije, NIS podržava i Srpsko hemijsko i Društvo fizičara Srbije, kao i realizaciju takmičenja iz ovih nauka na svim nivoima.

Međunarodna hemijska olimpijada ove godine održana je u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Učestvovalo je 327 takmičara iz 82 zemlje. Sva četiri naša takmičara su nagrađena medaljom. Janko Popović, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu osvojio je zlatnu medalju. Srebrnu medalju su osvojili Lazar Lazarević, učenik četvrtog razreda Valjevske gimnazije, i Bogdan Eger, učenik četvrtog razreda Osme beogradske gimnazije, a bronzanu medalju Dušan Đurđević, učenik četvrtog razreda Gimnazije u Ćupriji. 

 - Prezadovoljan sam jer sam osvojio srebro koje nisam očekivao, a plus smo kao ceo tim ponovili istorijski najbolji uspeh ikada na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije. Kako više nisam srednjoškolac, nema više takmičenja za mene sem sportskih, tako da planiram do kraja godine bar još jedan polumaraton da istrčim - rekao je Bogdan Eger, budući student Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana u iranskom gradu Isfahanu takođe su postignuti sjajni rezultati – srpski reprezentativci osvojili su ukupno pet medalja. Bronzu su osvojili učenik gimnazije u Kruševcu Tadija Jelesijević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Vukašin Babić i Mihailo Radovanović, kao i Filip Golubović, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, a srebrna medalja pripala je Andreju Drobnjakoviću, učeniku beogradske Matematičke gimnazije.

 - Pripreme za takmičenje bile su vrlo intenzivne i naročito zahtevne, jer su se većina takmičenja na državnom nivou odigravala za vreme školske godine. Pripreme na ovakvom nivou ne zahtevaju samo slepo vežbanje zadataka, već i uvežbavanje raznih veština, kao na primer brzina rada, efikasnost. Takmičim se iz fizike još od šestog razreda kada fiziku dobijamo kao predmet. Svako takmičenje od tada do danas je dovelo do tog momenta kada sam bio okićen, ne jednom, već dvema broznanim medaljama u roku od dve nedelje - navodi Filip Golubović, koji je medalju nedavno osvojio i na Evropskoj fizičkoj olimpijadi.

Prof. dr Bratislav Obradović, predsednik Društva fizičara Srbije, kaže da se nada da će naši olimpijci nastaviti sa školovanjem u Srbiji i doprineti svojim radom podizanju naučnog nivoa fizike i tehnike u Srbiji. Ovaj njihov uspeh će, nada se profesor Obradović, pozitivno delovati i na druge učenike, povećavajući njihovu zainteresovanost za studije fizike, fundamentalne nauke na kojoj su zasnovane mnoge tehničke nauke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading