EVO ZAŠTO SE NAJČEŠĆE PALE ELEKTRIČNI SKUTERI I BICIKLI! Na OVE stvari morate da obratite pažnju!

Autor:

Vesti

23.08.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzrok požara u Novom Sadu najverovatnije je baterija električnog skutera.

EVO ZAŠTO SE NAJČEŠĆE PALE ELEKTRIČNI SKUTERI I BICIKLI! Na OVE stvari morate da obratite pažnju!

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ, Društvene mreže

Sinoć je u novosadskom naselju Salajka, oko dva sata posle ponoći, izbio strašan požar u stambenom objektu u kojem su poginuli roditelji i njihovo četvoro dece u uzrastima od dve, četiri, pet i sedam godina.

Požar je, prema nezvaničnim informacijama, nastao zbog baterije električnog skutera koja se zapalila dok je bila na punjaču. Svi članovi porodice spavali su u jednoj prostoriji. Ministar policije Ivica Dačić je izvestio da je devet vatrogasaca s dva vozila gasilo požar, dok su policija i javni tužilac obavili uviđaj.

Električni skuteri su postali veoma popularni zbog svoje ekološke i praktične prirode, ali baterije ovih uređaja mogu predstavljati rizik od požara. Razumevanje uzroka požara baterija i pridržavanje preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od ovakvih nesreća.

Foto: Društvene mreže

Skuter koji se zapalio u Novom Sadu

Najčešći uzroci požara baterija električnih bicikalа/skutera:

 

  • Prekomerno punjenje - može dovesti do prekomernog nagomilavanja toplote, što može dovesti do toplotnog udara i potencijalno požara.
  • Spoljna oštećenja - fizička oštećenja baterije ili njenog kućišta, kao što su pukotine, mogu izazvati kratke spojeve i posledične požare.
  • Nepravilna upotreba baterije - korišćenje baterije sa nekompatibilnim ili neispravnim punjačem ili izlaganje ekstremnim temperaturama može povećati rizik od požara

Preventivne mere:

  • Koristiti sertifikovane baterije, uvek pratiti uputstva proizvođača za punjenje baterije i nikada ne ostavljati bateriju bez nadzora tokom punjenja.
  • Izbegavati prekomerno punjenje ili ostavljanje baterije uključene na duži vremenski period.
  • Bateriju treba čuvati na hladnom i suvom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosi, ekstremnih temperatura ili zapaljivih materijala.
  • Koristiti samo punjač koji je isporučio proizvođač ili preporučenu alternativu.
  • Dok se baterija puni, ne ostavljati je bez nadzora, posebno tokom noći ili tokom dužeg vremenskog perioda.

Robert Sloun, potpredsednik i naučni saradnik bezbednosne agencije UL Solutions kaže da baterije na električnim biciklima jesu sigurne, ali kada se spoje sa nekompatibilnim punjačima, one postaju pretnja. Požari koje izazovu ove baterije nisu poput tradicionalnih požara, oni su eksplozivni zbog gasa i jako brzo se šire, što otežava njihovo gašenje, rekao je ovaj stručnjak, prenosi Mondo.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading