222 NA 2407! Pomozimo Dušanu!

Autor:

Vesti

06.08.2024

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dušan je hitnim carskim rezom rođen četiri nedelje pre termina. Reanimiran je odmah po rođenju i dobija ocenu 2.

222 NA 2407! Pomozimo Dušanu!

Foto: Fondacija Humanost bez granica

Dušan Fredetović

Dušan Fredotović (2011.) iz Bajine Bašte rođen je iz uredno i redovno kontrolisane trudnoće. Zbog urastanja posteljice iznad unutrašnjeg materičnog ušća i unutrašnjeg krvarenja majke, Dušan je hitnim carskim rezom rođen četiri nedelje pre termina. Reanimiran je odmah po rođenju i dobija ocenu 2. Sa slabom srčanom radnjom i konvulzijama prebačen je na Neonatologiju u Kragujevac, gde je odmah po prijemu intubiran.

Prognoze su bile da neće preživeti a i ako preživi da će biti biljka, da neće govoriti, sedeti, hodati. Svaki dan je bio neizvestan. Roditelji nisu želeli da se predaju i odustajanje nije bila opcija. Od tada kreće borba koja i dan danas traje. Posle 22 dana u bolnici, Dušan počinje da prkosi medicini i svim lošim prognozama. Sa dva meseca kreće na terapije. Uz svakodnevno vežbanje i terapije Dušan je propuzao sa tri godine, a sa šest godina uz pomoć roditelja i pridržavanja staje na noge i pravi korake.

Foto: Fondacija Humanost bez granica

Dušan Fredotović

Dušan pored svega sa čim se susretao je jedan pozitivan, nasmejan i duhovit dečak. I pored loših prognoza na rođenju i dijagnoze cerebralne paralize, Dušan priča, sedi, hoda sa hodalicom, ide u redovnu školu sa personalnim asistentom i trenira parastreljaštvo.

Iako svakodnevno vežba, dva puta godišnje ide u Banju Koviljaču i Kliniku Dr. Zotović u Beogradu, Dušanu je zbog skraćenih tetiva, povišenog tonusa i naglog rasta početkom 2023. godine došlo do pogoršanja stanja. U decembru 2023. godine je imao operaciju na Klinici Medikus u Ćurpiji. Rezultati operacije su pozitivni ali i dalje su potrebne fizikalne i hidro terapije, još jedna operacija, banjske terapije...

Porodica je do sada uspevala sama da finansira troškove lečenja, ali je sada potrebna pomoć plemenitih ljudi, koji su voljni da pomognu da Dušan ostvari svoj san da napravi samostalne korake i učestvuje u dečijim a kasnije životnim aktivnostima.

Sredstva su potrebna za hidro terapije, operaciju, rehabilitacije, banjska lečenja, specijalističke i oftamološke preglede, ortopedska i druga pomagala, suplemente, kao i za toškove puta i smeštaja tokom lečenja.


Ovim putem molimo sve ljude dobre volje da pomognu Dušanu da samostalno hoda, tako što će preko FONDACIJE – humanost bez granica poslati SMS sa brojem 222 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu da se izvrše i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko platforme PayPal.

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS poruka imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Dušanu!

SMS: 222 na 2407

Dinarski račun: 160-6000001919525-73

Devizni račun: 160-6000001920040-80

IBAN: RS35160600000192004080

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Online donacije: E-doniraj,  PayPal

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading