ROK ZA PRIJAVU ZA JEDNOKRATNU NOVČANU PODRŠKU Važno obaveštenje NSZ za ovu grupu građana

Autor:

Vesti

19.07.2024

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izdvojeno 23,9 miliona dinara

ROK ZA PRIJAVU ZA JEDNOKRATNU NOVČANU PODRŠKU Važno obaveštenje NSZ za ovu grupu građana

Foto: Shutterstock

Novac

U Užicu je za mere aktivne politike zapošljavanja izdvojeno 23,9 miliona dinara. Grad je raspisao javne pozive za samozapošljavanje, javne radove za osobe sa invaliditetom, stručnu praksu i subvencije poslodavcima za teže zapošljive osobe. Rokovi za prijavu su različiti: za samozapošljavanje i javne radove do 2. avgusta, a za stručnu praksu i subvencije poslodavcima do 31. oktobra.

Od ukupnog iznosa, 12 miliona dinara obezbedio je gradski budžet, dok je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) obezbedila 11,9 miliona dinara.

Subvencije za samozapošljavanje su namenjene nezaposlenima koji su završili obuku za razvoj preduzetništva i dodeljuju se u iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene sa invaliditetom. Ove subvencije mogu se koristiti za osnivanje radnje, zadruge, drugog oblika preduzetništva, ili privrednog društva uz zasnivanje radnog odnosa u njemu.

Javni radovi obuhvataju oblasti kao što su socijalna zaštita, kulturna delatnost, obnova javne infrastrukture, i zaštita životne sredine. Ova mera je namenjena poslodavcima koji moraju angažovati najmanje tri nezaposlene osobe sa invaliditetom na najviše četiri meseca.

Subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih osoba odobravaju se poslodavcima iz privatnog sektora u iznosu od 230.000 dinara po osobi, ili 276.000 dinara za osobe sa invaliditetom i one koje su na poslu čekale više od dve godine.

Meru stručne prakse mogu koristiti nezaposleni koji se prvi put stručno osposobljavaju u zanimanju za koje su stekli određenu kvalifikaciju, ili su se stručno osposobljavali kraće od potrebnog vremena za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading