MOLITVA ZA ZDRAVLJE KOJU BI SVI TREBALO DA ZNAMO: Njoj se okreću ne samo vernici, već i oni pritisnuti brigom za sebe i druge

Autor:

Vesti

16.07.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgovorite svaki dan ove reči!

MOLITVA ZA ZDRAVLJE KOJU BI SVI TREBALO DA ZNAMO: Njoj se okreću ne samo vernici, već i oni pritisnuti brigom za sebe i druge

Foto: shutterstock

Žena se moli pred ikonom

Kao i sve molitve, i ove proističu iz vere da je Bog svemoguć izvor života i isceljenjenja, spreman da pruži bezgraničnu ljubav i milosrđe svojim podanicima koji iskreno veruju u njega

U pravoslavnoj tradiciji molitva za zdravlje i bolesne je duboko duhovno iskustvo. Ono izražava želju vernika da dobije Božiji blagoslov, njegovu zaštitu i ozdravljenje ne samo tela, već i uma i duha. Kao i sve molitve, i ova proističu iz vere da je Bog svemoguć izvor života i isceljenjenja, spreman da pruži bezgraničnu ljubav i milosrđe onima koji iskreno veruju u njega.

Vernici često koriste posebne molitvene formule ili molitvenike koje su namenjeni baš za zdravlje, koje se izgovaraju ne samo pojedinačno, već i u okviru zajednice vernika. Crkvene službe, posebno molebani, okupljaju vernike kako bi zajedno molili za zdravlje svojih bližnjih i svih potrebnih. Vernici se  obraćaju i svetim ikonama, molitveno se povezujući s duhovnom silom svetih likova.

Molitvi se okreću ne samo vernici i već i oni pritisnuti strahom, brigom i trugom, zabrinuti za sebe i nekoga do koga im je stalo. Iz tog razloga, sledi nekoliko molitvi koje se najčešće izgovaraju u želji za ozdravljenjem.

Molitva za zdravlje

Tebe, koga ništa ne boli, pomoli se za njih da ozdrave. Kad već ne jaučeš u krevetu, jaukni bar u molitvi za bolesne. Ukoliko se zdravi ljudi ne mole za bolesne, reći će im prekosutra Hrist, bili ste zdravi ali niste se molili za one koji su patili. Ne poznajem vas" (Jevanđelje po Mateju)

Vladiko, Svedržitelju, Sveti care, ti koji urazumljuješ i ne usmrćuješ, koji klecajuće utvrđuješ i oborene uspravljaš, i telesne muke čovekove otklanjaš, molimo se Tebi, Bože naš, slugu svoga koji boluje poseti milošću Svojom. Oprosti mu svako sagrešenje voljno i nevoljno. O Gospode, izlečujuću silu Svoju sa nebesa pošalji, dotakni se tela njegovog, ugasi groznicu, ukroti strast i svaku bolest koja se krije u njemu, budi lekar sluge Svoga, podigni ga sa postelje bolesničke i sa odra stradanja njegovog, i daruj ga svesavršenog Crkvi Svojoj, da blagougađa Tebi i tvori volju Tvoju. Jer Tvoje je da nas miluješ i spasavaš, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo. Ocu i Sinu i Svetome duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitve za bolesne

Vladiko, Svedržitelju, Sveti Care, koji urazumljuješ i ne usmrćuješ, Koji raslabljene utvrđuješ i oborene uspravljaš i telesne muke čovekove otklanjaš; molimo se Tebi, Bože naš, slugu Svoga (ime bolesnika) koji boluje, poseti milošću Svojom. Oprosti mu svako sagrešenje voljno i nevoljno.

O, Gospode, pošalji Svoju izlečujuću silu sa nebesa, dotakni se tela njegovog, ugasi groznicu, ukroti strast i svaku bolest koja se krije u njemu, budi Lekar sluge Svoga (ime), podigni ga sa postelje bolesničke i sa odra stradanja njegovog, i daruj ga svesavršenog Crkvi Svojoj, da posluži Tebi i tvori volju Tvoju. Jer, Tvoje je da nas miluješ i spasavaš, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

O, Premilosrdni Bože, Oče, Sine i Sveti Duše, u nerazdeljenoj Trojici obožavani i slavljeni, pogledaj milosrdno na slugu Tvoga (ime bolesnika), bolešću obuzetog i otpusti mu sva sagrešenja njegova; podaj mu isceljenje od bolesti, povrati mu zdravlje i telesnu snagu, podari mu dugovečan život u blagostanju, Tvoja svetska i nebeska dobra, da bi zajedno sa nama prinosio blagodarne molitve Tebi, Svemilosrdnom Bogu i Sazdatelju mojemu.

Presveta Bogorodice, pomozi mi svesilnim zastupništvom svojim da umolim Sina Tvojega, Boga mojega, da isceli slugu Božijeg (ime bolesnika). Svi sveti i Angeli Gospodnji, molite Boga za bolesnog slugu Njegovog (ime bolesnika). Amin.

Molitva za isceljenje

Oče Sveti, lekaru duša i tela, koji si poslao Jedinorodnog Sina Svog, Gospoda Boga i Spasitelja našeg Isusa Hrista koji isceljuje svaku bolest i izbavlja od smrti, izleči i mene od svih mojih duševnih i telesnih nemoći, i oživotvori me blagodaću Hrista Tvog:

Molitvama Prečiste Vladičice naše Bogorodice i uvek Djeve Marije; silom Časnog i Životvornog Krsta; posredništvom Česnih Nebeskih Sila bestelesnih; Časnog slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana; Svetih slavnih i dobropobednih mučenika, prepodobnih i bogonosnih Otaca naših; Svetih iscelitelja besrebrenika: Kozme i Damjana, Kira i Jovana, Pantelejmona i Jermolaja, Sampsona i Diomida, Fotija i Anikite, Talaleja i Trifuna; Svetih i pravednih Bogootaca Joakima i Ane i svih Svetih.

Jer Ti si izvor isceljenja, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, sa Jedinorodnim Tvojim Sinom, i jednosušnim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom

Mnogi vernici uputili su svoje reči molitve pravoslavnom svecu Vasiliju Ostroškom za kojeg vlada verovanje da ima moći isceljenja. S toga je molitva upućena baš njemu jedna od  onih koje vernici najčešće primenjuju, prema pisanju Putevi pravoslavlja:

Sveti oče Vasilije, pomoćniče silni i zaštitniče milosrdni, čuj i sada molitve naše, suze i uzdahe. Kao dobri pastir koji traži zalutale ovce i za njih strada, okupi nas oko kivota Tvojega i nauči čudotvornim poukama Tvojim da bismo Ti blagodarili i slavili Oca nebeskog.

Naše se duše grče u porocima, ali i plaču u pokajanju kao zabludeli sin koji je tražio oca da mu oprosti i kao posrnula žena koja je priznavala grehe.

Sagrešismo mnogo, sagrešismo u znanju i neznanju, gordim mislima i sebičnim srcem, rečima, delima i propuštanjem Te ne učinismo mnoga dobročinstva. Zato pogledaj na nas ranjene i izobličene u nevaljalstvu.

Pogledaj i ublaži bolove i patnje duše i tela i daruj nam izgubljeni mir, bratsku ljubav i radost nebesku. Molimo Te, pozovi sve svete iz roda našega, sve svete mučenike, pravednike i prepodobne i zajedno s njima umoli Gospoda slavljenoga u Presvetoj Trojici da nam podari oproštaj grehova i spasi nas od adske propasti.

Tako pokajani i poučeni da bismo mogli Tebe veličati i s Tobom slaviti bespočetnog Oca sa jedinorodnim Sinom i životvornim Duhom, sada i svagda i u vekove vekova, Amin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading