POČINJE PRIJAVLJIVANJE KANDIDATA ZA UPIS NA FAKULTETE! Mnogi imaju i rezervnu soluciju

Autor:

Vesti

19.06.2024

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na teret budžeta može se upisati 17.697 studenta, kao i dodatnih 510, kao što su studenti sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalnosti.

POČINJE PRIJAVLJIVANJE KANDIDATA ZA UPIS NA FAKULTETE! Mnogi imaju i rezervnu soluciju

Foto: printscreen/Google Maps

Budući brucoši na većini univerziteta u Srbiji mogu da konkurišu do subote 22. juna, i da se prijave za polaganje prijemnih ispita koji će, na najvećem Beogradskom univerzitetu, biti na programu od 24. do 28. juna, a kao i prethodnih godina biće i onih koji će konkurisati na dva, tri, pa čak i četiri različita fakulteta!

Devet državnih i sve više privatnih

Budući studenti mogu da biraju između devet državnih univerziteta i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici), 22 državne akademije i visoke škole strukovnih studija, ali i sve više privatnih fakulteta.

Kako su saopštili iz Ministarstva prosvete, u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih akademskih studija na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, na teret budžeta može se upisati 17.697 studenta, kao i dodatnih 510 (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, oni koji su srednju školu završili u inostranstvu). Na akademijama i visokim školama strukovnih studija, čiji je osnivač Republika, ima mesta za 4.676 studenata, kao i dodatnih 132 akademaca.

Foto: Beogradživi Youtube printscreen

 

Prijemni ispiti od 24. do 28. juna

Testiranja su predviđena od 24. do 28. juna, a već 1. jula biče objavljene preliminarne liste upisanih akademaca. Budući brucoši će se i ove godine upisivati po starom, svima dobro poznatom sistemu pošto je državna ili velika matura, koja je bila zamišljena kao svojevrsna alternativa za prijemne ispite, odložena za jun 2026. godine, a nije isključeno i da nikada ne bude uvedena.

Naime, velika većina fakulteta, posebno oni koji imaju dovoljno prijavljenih kandidata, ne slažu se sa njenim uvođenjem i žele da i dalje imaju glavnu ulogu u odabiru budućih studenata.

Iz škole 40, a sa prijemnog 60 poena

Budući brucoši će i ove godine moći maksimalno da osvoje 100 poena i to 40 na osnovu uspeha u srednjoj školi i još 60 na osnovu rezultata na prijemnom ispitu. Pod opštim uspehom u srednjoj školi podrazumeva se zbir prosečnih ocena u svakom razredu srednje škole pomnožen sa dva.

Kandidat na taj način može osvojiti najmanje 16, a najviše 40 bodova. Na primer, ako ste u sva četiri razreda srednje škole imali prosek 3,50, to bi značilo 3,50x4x2 što bi donelo zbir od 28 poena, a ako ste tokom sve četiri godine imali prosek 4,50, onda bi računica bila 4,50x4x2 i donela bi vam 36 bodova.

Ipak, sve ono što su budući brucoši možda propustili u srednjoj školi, imaju veoma dobre šanse da nadoknade ako odlično urade prijemni ispit koji nosi 60 poena. U slučaju da ne ostvari uslove za budžet, budući brucoš može se upisati kao samofinansirajući student, odnosno plaćati školarinu.

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Svi bi u psihologe, logopede, IT

“Psihologija na Filozofskom fakultetu bila je najtraženiji studijski program na Univerzitetu u Beogradu u upisu u školsku 2023/24. godinu – na jedno mesto konkurisalo je tačno 4,72 kandidata”, saopšteno je na sednici Senata UB. Na svako slobodno mesto za smer menadžment i organizacija na FON-u konkurisala su 4,5 srednjoškolca, na smeru informacione tehnologije na istom fakultetu 3,5, za logopeda tri, na arhitekturi 2,5 svršena srednjoškolca.

Ovo su smerovi na fakultetima u Beogradu na kojima se godinama vodi najveća borba za upis, gde po nekoliko studenata konkuriše za svako mesto, bilo na budžet ili među samofinansirajuće.

Kako je istakao prorektor za nastavu UB Dejan Filipović, među deset najtraženijih studijskih programa prema broju planiranih mesta i prijavljenih kandidata su 2023. bili i molekularna biologija i fiziologija na Biološkom fakultetu, informatika na Matematičkom fakultetu, arhitektura, medicina, informacione tehnologije u mašinstvu na Mašinskom fakultetu, farmacija i softversko inžnjertsvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Neki fakulteti godinama prazni

Na 105 programa osnovnih akademskih studija 2023/2024. na BU bio je planiran upis 15.233 brucoša, prijavilo se 18.156 svršenih srednjoškolaca, a upisano je 12.358 studenata, što je za oko 800 do 900 manje nego godinu dana ranije. Od ukupnog broja upisanih brucoša, 8.369 je upisano na budžet, a 3.984 su bila samofinansirajuća.

- U poređenju sa prethodnom školskom godinom zabeležen je pad interesovanja za društveno-humanističke nauke, upisano je oko 600 studenata manje nego prethodne godine, dok je na fakultetima iz grupacije tehničko-tehnoloških nauka upisano oko 250 manje - rekao je Filipović.

Četiri fakulteta (FON, ETF, Arhitektonski i Fakultet bezbednosti) su prošle godine popunila sva mesta u prvom upisnom roku, a budžetsku kvotu njih sedam (Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Pravni, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutski, Stomatološki i Fakultet veterinarske medicine).

Konkurišu na više fakulteta

Mnogi budući brucoši odlučuju se da apliciraju i polažu prijemne ispite na dva, tri, pa čak i četiri fakulteta.

Najčešća kombinacija 2020. godine, na primer, bila je ETF - Matematički - FON, gde je na sva tri prijemni polagalo 59 svršenih srednjoškolaca, sedam više nego na kombinaciji ETF - Mašinski - FON.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu prof. Vladimir Popović je ranije objasnio za Juronjuz Srbija da postoje tri objašnjenja zašto se svake godine povećava broj nepopunjenih mesta namenjen brucošima.

- To su demografija, skup život u Beogradu i odlazak u inostranstvo na studiranje - rekao je Popović.

Najviše slobodnih mesta prošle akademske godine ostalo je na Rudarsko- geološkom fakultetu, Tehnološko- metalurškom, Poljoprivrednom, Šumarskom, Filološkom, Učiteljskom, Matematičkom i Fizičkom fakultetu.

Cene prijemnih ispita od 4.000 pa sve do 13.500 dinara

Svaki fakultet samostalno definiše cenu prijave prijemnog ispita, a ove godine one se kreću od 3.000 dinara, pa do čak 13.500 dinara.

Prijemni na Građevinskom i Mašinskom koštaju 4.000, na Arhitektonskom 5.000, Ekonomskom 7.490, Saobraćajnom i Matematičkom 8.000, Elektrotehničkom i Pravnom 10.000, FON-u, ukoliko se polaže prijemni za jedan smer 8.000, ali ako se polažu prijemni za oba smera, samo matematika košta 11.000, dok uz opštu informisanost cena iznosi 13.500 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading