DANAS OSMACI POLAŽU TEST IZ SRPSKOG JEZIKA: Ovo su pravila koja moraju da se poštuju na završnom ispitu!

Autor:

Vesti

18.06.2024

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji

DANAS OSMACI POLAŽU TEST IZ SRPSKOG JEZIKA: Ovo su pravila koja moraju da se poštuju na završnom ispitu!

Foto: FOTO TANJUG/DUSAN ANICIC/ dr

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas za Tanjug da je sve spremno za polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda u Srbiji, istakavši da će se danas polagati srpski, odnosno maternji jezik, naredni dan matematika, a 20. juna izabrani predmet.

- Preduzeli smo sve da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou. Zadaci će biti kao i ovih godina po težini - osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu - navela je ministarka.

Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, piše na sajtu www.mojasrednjaskola.gov.rs Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika oni treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku "piši briši"), grafitnu olovku i gumicu.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završenog ispita), kao i pribor za rad. Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading