RELIGIJA.RS VAŠ PROZOR U SVET VERE! Sutra startuje naš novi portal, dosad najiscrpniji specijalizovani sajt

Autor:

Vesti

12.06.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitajte aktuelnosti iz svakodnevnog života Crkve, korisne informacije za vernike, priče o svetiteljima, čudesnim isceljenjima...

RELIGIJA.RS VAŠ PROZOR U SVET VERE! Sutra startuje naš novi portal, dosad najiscrpniji specijalizovani sajt

Foto: Printscreen

Vernici i oni koje zanima religija od sutra imaju na raspolaganju istoimeni sajt.

Naime, pored portala Republika.rs, pokrenuli smo još jedan - Religija.republika.rs, na kome ćete moći da pročitate aktuelne vesti, ali i predanja, verovanja, priče o čudima, ukratko sve ono što dosad niste imali prilike da nađete sabrano na jednom mestu, a da je bazirano isključivo na zvaničnim izvorima i proverenim informacijama.

Religija.republika.rs startuje baš na veliki pravoslavni praznik Spasovdan, Vaznesenje Hristovo, koji je ujedno i slava grada Beograda. Osim informacija vezanih za svakodnevni život Srpske pravoslavne crkve i Patrijaršije i informacija o praznicima (kada je crno, kada crveno slovo, kojim danima se posti...), čitaćete zanimljive priče o srpskim svetinjama, netruležnim moštima svetitelja, čudesnim isceljenjima, svetim mestima koje morate posetiti zbog njihove bogate istorije i drugo. Pored vesti koje se tiču SPC i pravoslavlja, moći ćete da na sajtu Religija.republika.rs pronađete i informacije koje se tiču islama, judeizma i katoličanstva.

Takođe, bavićemo se i temom značaja molitve i šta je potrebno da bi one bile uslišene, ali i o sudbinama svetovnih lica koja su stradala za veru ili zbog vere.

Čitajte Religija.republika.rs, saznaćete sve ono što dosad niste znali.

 

Mošti Svetog Justina na čelu litije

Na čelu Spasovdanske litije u Beogradu, koja će se kretati gradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot s moštima Svetog Justina Ćelijskog.

Mošti će u 19 sati biti iznete iz crkve i u litiji odnete do Hrama Svetog Save. Na veliki praznik prošle godine u litiji su nošene mošti Svetog Nikolaja Velimirovića, a ove godine će biti njegov savremenik.

Svetitelj Ava Justin (Blagoje Popović), poznati duhovnik SPC i profesor Bogoslovskog fakulteta, upravo je rođen na Blagovesti, 7. aprila 1894. u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979.

U Manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata, kao jedan od opasnih građana po novu vlast.

Kako je govorio patrijarh Pavle

Najvoljeniji poglavar SPC, patrijarh Pavle, ostavio je mnogo mudrih pouka svom narodu, između ostalog, o tome kako se izboriti s velikom tugom, ali i o značaju porodice.

- Tuga ne traje zauvek, onaj ko izdrži do kraja, taj će se spasiti. Taj put je tesan i uzak i tesna su vrata što vode u život. A kako su široka vrata i širok put što vodi u propast, mnogo je njih koji njim idu. Dakle, to su dve mogućnosti ili što kaže Boža Knežević - čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se zastidi - rekao je patrijarh Pavle.

Jedna od najlepših i najvrednijih lekcija je o porodici:

- Porodica je naša mala crkva. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom svetu.

Naučite kako da pravilno pišete

Na portalu Religija.rs pročitajte i koje su najčešće greške kada je u pitanju pisanje imena svetitelja i naziva bogomolja. Otkrijte koje su nedoumice u pisanju imena verskih objekata koji u svom nazivu sadrže imenicu poput "crkva", "manastir", ili "hram" i koje su ključne izmene u novom pravopisu.

Saznajte i koja je razlika između normativa koje nudi pravopis i crkvena pravila u obraćanju sveštenstva i monaštva, i zašto ih ne treba mešati.

Ovo sigurno niste znali

Kako je čudotvorno ozdravljenje uzidano u temelje Manastira Sukovo? Svedočenje o spasenju zaposednute devojke na Ostrogu. Koji manastir je pravo mesto da nađete duhovno smirenje i saberete misli? Zašto je Žiča crveni manastir?

Ovo su samo neke od zanimljivih tema koje ćete takođe naći na Religija.rs

Foto: Tanjug

 Svedočenje o spasenju zaposednute devojke na Ostrogu

Drevna jela i trpeza svetitelja

Ukoliko želite da osetite ukus drevnih jela koje spremaju, na primer, svetogorski monasi, posetiti naš novi sajt. Saznajte i kako su se hranili prvi srpski svetitelji, kraljevi i carevi, zavirite u riznice svetinja SPC, otkrijte tajne koje kriju čudotvorne ikone širom pravoslavlja...

Foto: SPC

Monaška trpeza

Judaizam, islam, katolicizam

Osim aktuelnosti i poučnih priča vezanih za Srpsku pravoslavnu crkvu, Religija.rs će se baviti i drugim veroispovestima - islamskom, katoličkom i judaizmom.

Moći ćete da pročitate kako je prvi influenser, odlukom pape Franje, na putu da postane svetac, šta su temelji svakodnevnog života u islamu, ali i mnogima nepoznati detalji o košeru, koji nije samo način ishrane već i stil života Jevreja.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading