SRBIJA SIGURNIM KORACIMA KA VRHU EVROPE! Centar investicija, i omiljena destinacija sve većeg broja turista!

Autor:

Vesti

07.06.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni nemački bend ''Ramštajn'' 24. i 25. maja održao je nezaboravne koncerte na Ušću, a srpska prestonica je primila na desetine hiljada stranaca koji su iskoristili ovu priliku da vide svoj omiljeni bend, ali i Beograd - neki od njih po prvi put, dok mu se mnogi rado vraćaju.

SRBIJA SIGURNIM KORACIMA KA VRHU EVROPE! Centar investicija, i omiljena destinacija sve većeg broja turista!

Foto: Promo foto

Društvene mreže su preplavljene pozitivnim utiscima kako o samom koncertu, tako i o našoj zemlji i glavnom gradu. Dobar glas se daleko čuje, a salva afirmativnih komentara na račun Srbije potvrđuju činjenicu da je naša zemlja postala bolje i perpektivnije mesto za život od brojnih evropskih zemalja - životni standard je na mnogo višem nivou, plate rastu iz godine u godinu, postali smo centar za investicije i zemlja sa najbržim razvojem u ovom delu Evrope.

Kada govorimo o Beogradu i Srbiji nekada i sada, ljudi to i znaju, ali da bismo podvukli razliku dovoljno je za početak reći da je broj dolazaka turista samo u Grad Beograd 2013. godine bio 718,943, dok je ta brojka 2023. godine uveliko prešla milion - tačnije 1.384,616. Za beogradski region BDP je 2012. godine iznosio 12,58 milijardi evra, dok je 2022. godine dupliran i iznosio je čak 24,18 milijardi evra. U isto vreme, stopa nezaposlenosti od one iz 2012. koja je iznosila 21,4 odsto spuštena je na 6,7 procenata koliko je bila u prvom kvartalu 2023. godine. Ove cifre su proverljive i svakako predstavljaju rezultat ispravne politike i odraz su stabilnosti države.

Radi se o opipljivim rezultatima koje građani i te kako osećaju. Recimo, na Vračaru je prosečna neto zarada u 2012. godini bila 474 evra, dok je u martu 2024. godine ona iznosila 1.450 evra. Na Savskom vencu 2012. godine prosečno se primalo 424 evra, a u martu ove godine 1.347 evra. Pogledajmo i situaciju van Beograda - u Boru se 2012. godine zarađivalo 428 evra, a u martu ove godine 980 evra (prosečno). U Kruševcu je to skok sa 298 evra na 719 evra ili u Zrenjaninu sa 349 evra na martovski prosek od 750 evra. To sve govori o činjenici gde je Srbija danas u odnosu na period za kojim pojedini javno žale, navodi se u Novostima.

Vredi pomenuti i da je u 2023. godini oboren rekord iz prethodne po bruto prilivu stranih direktnih investicija. Bruto priliv SDI u 2023. godini je 4,5 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na 2022. od dva posto. Ovaj trend se nastavlja i u 2024. godini i, prema podacima kojima raspolažem, do 20. maja taj priliv je već 1,8 milijardi evra. Ono što je posebno važno jeste činjenica da su investicije i dalje pretežno usmerene u izvozno orijentisane sektore.

Evropska banka za obnovu i razvoj je zvanično revidirala prognozu rasta BDP za Srbiju za ovu godinu sa 2,5 odsto na 3,5 procenata, što se zasniva na snažnom rastu industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma. Očekivanja su da će BDP u 2025. godini dostići rast preko 4 procenta. Istovremeno, devizne rezerve nastavljaju da rastu i beleže rekordno visoke nivoe, pa se tako one od početka godine kreću oko 25 milijardi evra.

Kada se pogledaju svi ovi podaci, jasno je da Srbija ide ka putu boljitka i uspeha, optimizam među ljudima raste, a mnogi se vraćaju u svoju domovinu iz dalekih zemalja, jer danas u svojoj rodnoj grudi mogu zaraditi isto ili više nego u pojedinim drugim delovima Evrope.

Napredovati se uvek može još više i prostora uvek ima, a gorepomenuti podaci jasan su pokazatelj da je Srbija ozbiljno zagazila u novo doba privrednog, ekonomskog i društvenog preporoda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading