Održana manifestacija "Stazama ustanika" (FOTO)

Autor: Promo

Vesti

23.05.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manifestacija počela svetom arhijerejskom liturgijom.

Održana manifestacija "Stazama ustanika" (FOTO)

Foto: GO Čukarica

Povodom hramovne slave i obeležavanja 220 godina od Prve ustaničke Skupštine u Ostružnici, Hram Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja i Gradska opština Čukarica organizovali su manifestaciju pod nazivom „Stazama ustanika“.

Manifestacija je počela svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Ostružnici, povodom hramovne slave, služio Njegovo preosveštenstvo episkop lipljanski g. Dostitej, vikar patrijarha. Episkopu Dositeju sasluživalo je sveštenstvo i đakonstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u molitvenom prisustvu velikog broja vernog naroda.

Potom je u Domu kulture u Ostružnici priređen bogat kulturno-umetnički program povodom obeležavanja 220 godina od Prve narodne skupštine koja je održana u ovom čukaričkom naselju.

Manifestaciji su prisustvovali narodni poslanik dr Vladimir Orlić, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i izvršni direktor JP “Javno osvetljenje” Milan Raonić.

Prisutne je pozdravio narodni poslanik dr Vladimir Orlić, koji je čestitao žiteljima Ostružnice hramovnu slavu.

- Obeležili smo večeras hramovnu slavu i veliki jubilej - 220 godina od Prve ustaničke Skupštine u Ostružnici. Sa ponosom danas govorimo o slavnoj istoriji, ali i o bezvremenskoj vrednosti slobode, koja je i danas za nas - najveća vrednost. Naša Crkva, koja nam je čuvala narod u najteže vreme, uz svoju je državu i danas, u doba velikih izazova. Zajedno ćemo da se borimo i u budućnosti, čuvaćemo svoju slobodu. Ostružnica će u toj borbi imati uvek posebno mesto - istakao je dr Vladimir Orlić.

U kulturno-umetničkom programu su učestvovali Hor Hrama Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, KUD „Milorad Pantić“ iz Ostružnice, melod i pojac Hadži Nikola Mijović, glumci Ivan Vučković i Aleksandar Dunjić, OŠ „Karađorđe“ iz Ostružnice i vokalni solisti Lena Marković i Olivera Lukić.

Program je blagosiljao episkop novobrdski Ilarion, vikar Patrijarha srpskog.

Crkva Svetog Nikole u Ostružnici, podignuta između 1831. i 1833. godine kao zadužbina kneza Miloša Obrenovića, zaštićeno je kao kulturno dobro.Sagrađena je u centru naselja u kome je održana Prva narodna skupština za vreme Prvog srpskog ustanka, koju je krajem aprila/početkom maja 1804. godine sazvao Karađorđe. Na njoj su se okupili svi narodni prvaci za vreme Prvog srpskog ustanka na čelu sa Karađorđem, Stanojem Glavašom, Vasom Čarapićem, protom Matejom Nenadovićem i drugim istaknutim srpskim junacima. Srpski ustanici su na Ostružničkoj skupštini usaglasili zahteve za oslobođenje Srbije koji su postali ciljevi Prvog srpskog ustanka na čelu s voždom Karađorđem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading