OVO VIŠE NIKADA NEĆETE RADITI ZA VREME GRMLJAVINE! Jedna aktivnost u kuhinji privlači UDAR GROMA - Šokiraćete se kad čujete šta je u pitanju!

Autor:

Vesti

21.05.2024

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci upozoravaju da bi tokom grmljavine trebalo izbegavati aktivnosti zasnovane na vodi, uključujući pranje sudova, zbog povećanog rizika od udara groma. Otkrijte zašto čak i unutrašnjost doma može biti opasna tokom oluje.

OVO VIŠE NIKADA NEĆETE RADITI ZA VREME GRMLJAVINE! Jedna aktivnost u kuhinji privlači UDAR GROMA - Šokiraćete se kad čujete šta je u pitanju!

Foto: Tanjug/S. RISTIĆ

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) preporučuju da se tokom grmljavine izbegavaju sve aktivnosti koje uključuju vodu, uključujući i pranje sudova. Ovo upozorenje ima za cilj da smanji rizik od udara groma.

Dr Džejms Rolings, predavač fizike na Univerzitetu Notingam Trent, objasnio je u tekstu da grmljavina nastaje zbog interakcije vlage i vazduha koji se diže. Oblaci sadrže milione vodenih kapljica i delova leda, čija interakcija dovodi do stvaranja munja. Kapi vode koje se dižu sudaraju se sa padajućim kapljicama leda, stvarajući električno naelektrisane delove oblaka.

Šta privlači udare groma prema tlu?

U oluji sa grmljavinom, oblaci se ponašaju kao veliki generatori, razdvajajući pozitivna i negativna naelektrisanja kako bi stvorili električno razdvajanje između oblaka. Kada oblaci kreću ka zemlji, stvaraju suprotan naboj u zemlji, što privlači udare groma prema tlu.

Iako možda mislite da ste unutar kuće sigurni od povreda, to zapravo nije slučaj. Ako grom udari u vaš dom, struja će pratiti put najmanjeg otpora prema zemlji. Metalne žice za pranje sudova ili voda u cevima mogu poslužiti kao provodni putevi za struju, čineći pranje sudova ili tuširanje rizičnim tokom oluje.

Pored izbegavanja kontakta sa vodom, treba izbegavati i oslanjanje na betonske zidove, jer se beton ponekad ojačava metalnim gredama. Takođe bi trebalo izbegavati korišćenje aparata koji su priključeni na utičnicu tokom grmljavine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading