SVAKA KUĆA IMA BAR PO TROJE DECE! Grnčara - najbogatije selo u Srbiji - EVO KAKO SE KOD NJIH PROSLAVLJA VASKRS

Autor:

Vesti

05.05.2024

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i za druge praznike, tako i za Vaskrs, okupljaju se na jednom mestu i slave uz smeh i igru mnogobrojnih mališana.

SVAKA KUĆA IMA BAR PO TROJE DECE! Grnčara - najbogatije selo u Srbiji - EVO KAKO SE KOD NJIH PROSLAVLJA VASKRS

Foto: pixabay.com

Lozničko selo Grnčara najbogatije je selo u Srbiji - malo koja kuća ima manje od troje dece. Samo u jednoj ulici je 47, a u sokaku više od 70.

Kao i za druge praznike, tako i za Vaskrs, okupljaju se na jednom mestu i slave uz smeh i igru mnogobrojnih mališana.

- Vaskrs je za nas poseban dan, dan kada se okupimo kao porodica, familija i komšije. To je prilika da proslavimo život i radost zajedništva - ističe Sonja Maksimović, majka troje dece i jedna od organizatorki ovogodišnjeg okupljanja.

Ove godine, pored obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika, meštanima je srce puno jer su se okupili u novom parku, koji je postao omiljeno mesto za druženje i igru njihove dece, piše Informer. 

- Ovde je uvek veselo i živo. Deca imaju puno prostora za igru i druženje, što čini naše selo posebnim - ističe Milanka Maksimović, koja sitno broji do rođenja četvrtog deteta.

PODSETIMO

Danas slavimo najveći hrišćanski praznik Vaskrs koji se praznuje čak tri dana. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, po novom gregorijanskom kalendaru.

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik uskrsnuća.

Tako počinje nedelja, prvi dan Uskrsa. Pravoslavci u Srbiji se tog dana pozdravljaju rečima "Hristos vaskrse", a odgovara se sa "Vaistinu vaskrse".

Rano ujutru sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika.

Patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju

Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save i poručio da svi treba da vaskrsnemo iznutra kao pojedinici, ali i kao narod i svakoga dana budemo bolji i imamo međusobno razumevanje. Porfirije se na kraju praznične arhijerejske liturgije kratko obratio vernicima i čestitao im Vaskrs. "Neka je srećan i blagosloven, braćo i sestre, današnji dan i praznik - da smo svi blagosloveni, blagoslovom vaskrslog Hrista. I njegovim blagoslovom da vaskrsnemo i mi iznutra, da uvek zajedno budemo njegovi. Da vaskrsnuvši u njemu, vaskrsnemo i kao pojedinci, ali i kao narod. Svakoga dana, da budemo bolji od sebe. Živeli, neka Bog da dobro zdravlje, ljubav i međusobno razumevanje - Hristos vaskrse", poručio je patrijarh Porfirije.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu. Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, "Mariji Magdaleni i drugoj Mariji", saopštio arhangel Gavrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ko

05.05.2024 10:23

Jebali vas RUSKE ZVERI