KREME ZA AKNE IZAZIVAJU RAK: Američka labaratorija otkrila JEZIVU ISTINU

Autor:

Vesti

27.03.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Količine kancerogenog benzena barem 12 puta veće od ograničenog u proizvodima koje koriste i žene u Srbiji

KREME ZA AKNE IZAZIVAJU RAK: Američka labaratorija otkrila JEZIVU ISTINU

Foto: www.profimedia.rs

Visok nivo hemijskog benzena koji izaziva rak otkriven je  u nekim popularnim kozmetičkim preparatima koje masovno koriste i žene u Srbiji, pokazala su najnovija istraživanja američke laboratorije "Valisure".


Naime, prema pomenutom istraživanju, najveći procenat hemijskog benzena nalazi se u kremama i kozmetičkim sredstvima koji se koriste protiv akni, a analizom je utvrđeno da su količine kancerogenog benzena barem 12 puta veće od ograničenog, navode iz američke laboratorije "Valisure".


ALARMANTNI REZULTATI


Analizom kozmetičkih proizvoda utvrđeno je da se benzen nalazi u proizvodima koje koriste milioni ljudi, dok se posebno izdvajaju četiri kategorije: proizvodi protiv akni, kreme za sunčanje, šamponi za suvo pranje kose i sredstva za dezinfekciju ruku. Među spornim proizvođačima našla se popularna kozmetike proizvođača, kao što su "Cera Ve", "Clinique", "Estee Lauder's", "Dove", "Batist"...


Kada je reč o proizvodima za lečenje akni, iz američke laboratorije "Valisure" navode da su neki od proizvoda koje su testirali sadržali barem 800 puta više od preporučenih količina benzena, najvećim delom zbog činjenice da proizvodi sadrže hemijsku supstancu zvanu benzoil-peroksid.


- Kad se benzoil-peroksid izloži toploti, on prolazi kroz hemijsku promenu i pretvara se u benzen. Neki proizvodi protiv akni za koje je utvrđeno da sadrže sporan sastojak su ProActiv, Clearasil, PanOxyl, Walgreens, Cera Ve, Clinique, Target's Up&Up i Walmart's Eq - naveli su iz ove laboratorije.


KREME ZA SUNČANJE


Gordana Isailović, specijalista dermatologije, u razgovoru za naš list ističe da generalno ti proizvodi sadrži određene hemijske preparate, te da postoji u svemu tome drugo pitanje.
- Postoje proizvodi koji sadrže preko 20 hemijskih supstanci, niske koncentracije i proizvodi koji, npr. sadrže pet hemijskih supstanci, visoke koncentracije. Sada se tu postavlja pitanje, šta od ta dva izabrati. Ako govorimo o kremama za sunčanje koje su jedna od četiri kategorije, onda bi najbolji savet sa medicinske strane bio ne sunčati se uopšte - kaže naša sagovornica.


Kada je reč o proizvodima koji se koriste za lečenje akni, Isailovićeva kaže:
- Akne su bolest kože koja zahteva lečenje. Isto kao i bilo koja druga bolest koja zahteva da se koriste lekovi, koji leče to nešto, ali možda loše utiču na nešto drugo, kao na primer antibiotici. Takođe, kada je reč o toj, da kažemo, medicinskoj kozmetici, tu zaista ne bi smelo da bude propusta jer takva kozmetika, kao i lekovi, prolazi ozbiljne testove - navodi ona.


Na pitanja koja je naš list ovim povodom poslao uvoznicima i distributerima ovih kozmetičkih proizvoda u Srbiji odgovore do zaključenja broja nismo dobili.



Rizični proizvodi popularnih brendova poput "Cera Ve", "Clinique", "Estee Lauder's", "Dove", "Batist" 

Posebno opasni šamponi za suvo pranje kose


Kao jedan od kozmetičkih proizvoda koji su pozitivni na benzen, izdvajaju se šamponi za suvo pranje kose. Naime, kako navode iz laboratorije "Valisure", čak 70 posto šampona za suvo pranje kose, koje je 2022. testirao "Valisure", bilo je pozitivno na benzen. 
- Istraživači veruju da je hemikalija u proizvode dospela tokom procesa proizvodnje. Benzen je pronađen kako u drogerijskim, tako i u skupim markama - naveli su iz laboratorije "Valisure".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading