U BEOGRADU NAJEZDA OVIH INSEKATA! Nikad ih nije bilo u ovo doba godine! VEOMA SU OPASNI, PRENOSE VELIKI BROJ BOLESTI!

Autor:

Vesti

02.03.2024

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoka vlažnost i temperature koje su se kretale od 3 do čak 20 stepeni Celzijusovih pogodovale su razmnožavanju krpelja.

U BEOGRADU NAJEZDA OVIH INSEKATA! Nikad ih nije bilo u ovo doba godine! VEOMA SU OPASNI, PRENOSE VELIKI BROJ BOLESTI!

Foto: pixabay.com

Ove godine krpelji su se pojavili već sredinom februara, što je znatno ranije nego prethodnih godina. Obično se najveća brojnost krpelja očekuje od marta, aprila pa sve do avgusta do oktobra.

Međutim, visoka vlažnost i temperature koje su se kretale od 3 do čak 20 stepeni Celzijusovih pogodovale su razmnožavanju krpelja. JKP "Gradska čistoća" je potvrdila da se ove sezone brojnost krpelja kreće u granicama očekivane brojnosti, te da njihova aktivacija počinje na temperaturama od 5 do 7 stepeni Celzijusa, prenosi Blic.


Iz JKP "Gradska čistoća" ističu da su u pitanju iksododni krpelji koji su opasni jer mogu da prenose vrlo teška parazitska, bakterijska i virusna oboljenja na domaće životinje i ljude. Njihova brojnost je uvek povećana u periodima od marta do početka jula i od kraja avgusta do kraja oktobra. Za njihov razvoj su važne prevashodno temperatura vazduha i idealna vlažnost vazduha i zemljišta.

Za razliku od prethodne godine, tokom narednog perioda prognozira se mnogo manje padavina. To je dobra vest kada su u pitanju insekti kojima vlažno i kišno vreme pogoduje, jer će ih biti manje. Larve komaraca nisu zabeležene tokom februara, a očekuje se da će ih biti manje tokom leta zbog znatno manje padavina. Leto će biti izuzetno sunčano, a niska vlažnost vazduha će se svakako negativno odraziti na populacije krpelja i komaraca tokom sezone.


Stručni timovi Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" već vrše monitoring larvi komaraca, ali i krpelja u svih šesnaest beogradskih opština. Prva tri stadijuma razvića komaraca su vezana za vodenu sredinu, a kada su uslovi sredine nepovoljni ili tokom zime, ženke nekih vrsta prelaze u hibernaciju i tako produžavaju svoj životni vek.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading