DA KONAČNO RAZREŠIMO DILEMU! Ovo su PRAVILA OBLAČENJA U CRKVI: Evo da li su marama i suknja obavezne kada su u pitanju žene

Autor:

Vesti

28.02.2024

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao dodatnu pomoć pri izboru odeće za liturgiju, veroučiteljka je navela konkretne primere.

DA KONAČNO RAZREŠIMO DILEMU! Ovo su PRAVILA OBLAČENJA U CRKVI: Evo da li su marama i suknja obavezne kada su u pitanju žene

Foto: shutterstock

Žena se moli

Veroučiteljka Andrea Kereš ističe važnost pristojnog oblačenja prilikom odlaska u crkvu. Ona naglašava da je liturgija jedan od najvažnijih događaja u crkvenom životu te da je stoga važno da vernici pokažu odgovarajući poštovanje kroz svoj izgled.

Andrea je istakla da je pristojno oblačenje važno, bez obzira na aktuelne modne trendove. Naglasila je da odeća treba da bude pristojna i da ne privlači nepotrebnu pažnju, te da je važno voditi računa o tome kako se predstavljamo u crkvi.

Primeri prikladne odeće

Kao dodatnu pomoć pri izboru odeće za liturgiju, veroučiteljka je navela konkretne primere. Preporučila je ženama suknje/haljine koje su dužine ispod kolena ili široke pantalone, dok je za muškarce istakla da treba da nose pantalone ili farmerke, uz majice ili košulje koje nisu pretesne.

Crkva kao mesto za molitvu

Andrea se osvrnula na stav nekih ljudi da je važnije imati čiste misli nego pridavati pažnju spoljnom izgledu. Istakla je da je crkva pre svega mesto molitve i duhovnosti, te da je važno voditi računa o tome kako se predstavljamo, s obzirom na to da na taj način pokazujemo poštovanje prema verskim obredima i drugim vernicima.

Borba sa mislima i poštovanje u crkvi

Veroučiteljka je istakla da je borba sa mislima važna, te da bi vernici trebalo da vode računa o tome kako se oblače kako bi olakšali tu borbu, kako za sebe, tako i za druge oko sebe. Naglasila je da pravila oblačenja imaju za cilj da služe vernicima, a ne da ih uvrede ili isključe.

Nošenje marame u crkvi

Andrea je objasnila da nošenje marame nema teološku pozadinu i da potiče iz vremena kada su žene bile u specifičnom položaju. Ona lično nosi maramu u manastiru iz poštovanja prema monasima, ali ističe da to nema veze sa teološkim razlozima.

Kroz svoje objašnjenje, veroučiteljka je naglasila važnost poštovanja i pristojnog ponašanja prilikom odlaska u crkvu, te istakla da pravila oblačenja imaju za cilj da očuvaju duhovnu atmosferu i dostojanstvo verskih obreda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading