INVESTICIJE ELEKTRODISTRIBUCIJE SRBIJE U KRUŠEVCU: Velika akcija na rekonstrukciji mreža niskog napona

Autor:

Vesti

04.10.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na više lokacija drveni stubovi biće zamenjeni betonskim, a žičani provodnici snopom. Ulažu se značajna sredstva, ali i korist je velika, jer se broj i trajanje prekida svode na minimum

INVESTICIJE ELEKTRODISTRIBUCIJE SRBIJE U KRUŠEVCU:  Velika akcija na rekonstrukciji mreža niskog napona

Foto: EDB

Elektrodistribucija Srbije pokrenula je kampanju rekonstrukcije distributivne mreže na Kruševca, Aleksandrovca, Brusa i Varvarina što će poboljšati naponske prilike i osigurati stabilnost napajanja električnom energijom za veliki broj domaćinstava. Radovi će obuhvatiti nekoliko desetina mreža na toj teritoriji.

U velikom naselju, na nekoliko kilometara od centra Lazarevog grada, rekonstruisane su mreže Malo Golovode 1 i 2. One su već bile na betonskim stubovima, ali je kompletno uže, računjajući i priključke, zamenjeno samonosivim kablovskim snopom na ukupnoj dužini od oko 2,2 kilometra. 

- Obezbeđene su bolje naponske prilike za 152 potrošača, a ukupna vrednost posla je 4,9 miliona dinara. Ugradnja samonosivog kablovskog snopa znači estetski lepšu mrežu, ali pre svega stabilnije napajanje, manji broj prekida i eventualnih padova napona u budućnosti, čak i za vreme jačih vetrova i većih snežnih padavina – rekao je Igor Babić, mladi inženjer iz ogranka Kruševac.

Radiće se i u opštinama Brus, Varvarin i Aleksandrovac. Podjednako u selima i urbanim područjima, u ravničarskim i brdsko-planinskim predelima. Prioritet su imale mreže kod kojih su uočeni najduži i najčešći prekidi u napajanju, a vodilo se računa i o pritužbama kupaca na terenu. Tako su izabrane i dve mreže u brdsko-planinskom delu aleksandrovačke opštine.

Drveni stubovi na mrežama Donji Vratari 1 i 2 menjaju se novim, betonskim. Umesto užeta postavalja se samonosivi kablovski snop, pa će svih 85 potrošača duž ovih mreža uskoro moći da zaborave na loše naponske prilike. Ovaj prelepi kraj vinorodne Župe u junu su posle nevremena pogodile poplave i klizišta koja su oštetile puteve. Pristup je i sada otežan za prevoz stubova, a teren težak za kopanje rupa.

- Uprkos svemu, posao teče po planu. Kopaju se rupe za podizanje 194 nova betonska stuba. Na njima će biti provučeno 8,7 kilometara snopa. Vrednost demonatže stare mreže, svih radova i materijala je 32,7 miliona dinara, ali će i kvalitet života naših korisnika biti na višem nivou – rekao je Aca Vučković, stručni saradnik za održavanje u pogonu Aleksandrovac.

Trafostanice u Donjim Vratarima napajaju se sa dalekovoda Mitrovo polje, koji je sa svojih 76 kilometara jedan od najdužih 10 kV vodova u Srbiji. Sada se betonskim stubovima i samonosećim kablovskim snopom obezbeđuje veća stabilnost i pouzdanost u napajanju ovog dela voda. Meštani se uglavnom bave poljoprivredom, pa će ova investicija uticati i na lakšu organizaciju kada je skladištenje ubranih plodova u pitanju.

Bolji uslovi za razvoj turizma

Mreža se rekonstruiše u predelima čuvenim po vinogradima. Jedan poznati stari vinar tvrdi da su se kosovski junaci pričešćivali pre bitke baš vinom iz podruma njegovog pretka. Sigurno se zna da je ista porodica proizvela vino kojim su se pričestili vojnici kralja Milana pre oslobođenja Pirota, a on danas pobeđuje na svetskim sajmovima.

Put ka planini Goč krase uz vinograde i brojni ribnjaci. Pejzažom dominira tvrđava Koznik, a u muzeju se može videti i figurina Župske Venere stare oko 6.000 godina. Svim turistima je sada obezbeđena i dobra elektroenergetska infrastruktura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading