EVO ŠTA SU UKRŠTENE ALERGIJE: Zbog čega ljudi alergični na brezu ne mogu da jedu lubenicu
Osobe alergične na ambroziju ili bokvicu često dobijaju alergiju na jabuku, krušku, šljivu ili kajsiju, a osobe koje su alergične na brezu često ne mogu da jedu lubenicu, dinju što predstavlja ukrštene alergije, pojasnio doktor Saša Milićević.

Foto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Više od polovine osoba alergičnih na polen ima alergiju na jabuke i lešnik. Reč je o ukrštenim alergijama. Alergologija je nedovoljno istražena oblast medicine, a najveći problem u lečenju je činjenica da su simptomi pacijenata drugačiji i različitog intenziteta.
Ovakva stanja su posebno problematična kod dece.
– Dešava se da osobe koje su alergične na ambroziju ili bokvicu dobiju alergiju na jabuku, krušku ili šljivu i kajsiju. Osobe koje su alergične na brezu često ne mogu da jedu lubenicu, dinju, a i kivi zna da bude diskutabilan – rekao je Milićević, prenosi Objektiv.
Kako ovaj stručnjak objašnjava alergije mogu da se dobiju bilo kada u životu.
Foto: printskrin
Kako navodi Milićević, alergija na hranu može da nestane, ali je teško tvrditi kada će to biti i da li će nestati, kao i to da se u praksi dešava da organizam na primer zrno polena prepozna kao neku opasnost i počne da stvara previše jake reakcije koje nama smetaju.
– Neke alergije nastaju zato što je slična hemijska struktura u polenu breze i u lubenici. Ako je neko alergičan na brezu i pojede lubenicu, to organizam zbuni i on reaguje – istakao je pedijatar i napomenuo da se hrani često dodaju mirisi i ukusi koji mogu da naprave problem.
Naveo je primer situacije kada se dete vrati sa dečjeg rođendana sa osipom, i roditelji kažu da je dete popilo tri različita soka i pojelo tri različite torte, različitih boja i onda je teško da se utvrdi na šta je dete alergično.
– Nekada je teško utvrditi alergiju. Svaka namirnica može biti alergen. Znaju se koji su najčešći alergeni – lešnici i bademi. I mala količina hrane može da bude alergen. To ne mora da znači da će onaj ko je alergičan na polen biti i na dinju, ali postoji mogućnost – uaključio je Milićević, prenosi Objektiv.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)