KO PLAĆA POPRAVKE U IZNAJMLJENOM STANU: Zaratili podstanari i gazde

Autor:

Vesti

29.07.2022

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako iznajmljujete stan ili imate nekog ko to radi, sigurno ste se susreli sa pitanjima vaših prava i obaveza, a posebno ko je dužan da plati popravku u stanu - stanar ili stanodavac?

KO PLAĆA POPRAVKE U IZNAJMLJENOM STANU: Zaratili podstanari i gazde

Foto: Shutterstock

Majstor popravlja bojler

Iako većina podstanara potpisuje neki vid ugovora prilikom iznajmljivanja stana, nije u svima precizirano šta se radi i ko snosi troškove kada dođe do kvara. Ovakve situacije jesu delikatne, jer (gledano sa stanovišta podstanara), zašto bi neko plaćao popravku npr. bojlera, ako ne zna u kakavom je prethodno stanju bio, koliko je star i da li je već išao "na remont".

O ovome se povela diskusija na društvenoj mreži Reddit, na stranici na stranici "r/Serbia", gde naši sunarodnici dele svoja mišljenja i iskustva o raznoraznim temama i događajima iz života.

"Uvek kada dođem u situaciju da nešto u stanu treba da se popravi ili kupi ili okreči, budem u neodumici šta je moja obaveza, a šta standovac mora da finansira. Pričam samo o stvarima koje vremenom same od sebe zahtevaju ulaganje, ne da sada ja nešto slomim. Zanimaju me mišljenja i podstanara i vlasnika. Na primer, pokvari se bojler? Nije krečeno pet godina, a stanar ne planira skoro da izađe? Zgrada uvodi interfon?", ovim rečima je otpečeo siskusiju adminitrastor ove stranice i pozvao sve korisnike ove mreže da podele svoja iskustva.

"Kao stanodavac da iznesem svoje mišljenje. Popravke kao što su: mašina za pranje veša, bojler, ringla... da ne nabrajam sad sve, ja plaćam popravku. Iz razloga zato što sigurno neću menjati sve aparate kad god dođe nov stanar, a pre njega je te iste aparate 'njakalo' par stanara i nije fer da sve padne na njega ili nju, po principu kome se zalomi da mu crkne... Ako je neko fizičko oštećenje, onda me stvarno ne zanima da plaćam. Što se krečenja tiče, stanar koji izlazi ostavlja okrečen stan, jer je i ušao u okrečen stan, tako se dogovorimo. Ili kao što je neko napisao ostavi novac za krečenje", oglasio se prvi stanodavac.

Republika

Foto: Pixabay

 

 

"Meni je ovo skroz fer, ja kao stanar to poštujem. Jedino ako mogu da pitam, a nigde nisam našao da neko komentariše ili pita, šta vi kao stanodavac mislite o nameštaju koji je stanar zatekao? Evo da bukvalizujem: u stanu sam već 5 godina, dnevna soba je bila opremljena kad sam došao, ugaona garnitura nije bila skroz nova, ali OK. Vremenom se pohabala. Znači, nisam je ja nekako pokvario, progoreo cigaretom ili nešto slično, jednostavno sad izgleda drugačije nego što je izgledala kad sam se uselio. Ko to rešava?"

Diskusija se nastavila, a zaključak ovoj stanodavca je bio da samo nekorektan čovek može da traži da mu neko plati nameštaj koji je pohabao za pet godina stanovanja, jer je za to vreme uzeo hiljade i hiljade evra od njega...

Jedan stanodavac sa Vračara je bio nešto stožiji u pravilima.

"Stanodavac sam. Praktikujem dogovor sve što se pokvari samo od sebe je moj teret. Ako polomiš i oštetiš nešto, moraš da platiš. Što se tiče krečenja, predajem ti čist i sveže okrečen stan, tvoje je da ga čuvas i održavaš. Ako išaraš ili isprljaš zidove moraš da okrečiš, a ako živiš 2+ godine i zidovi nisu namerno zaprljani ne moraš da krečiš pred izlazak, to ja radim. Bitno je samo da očistiš i predaš čist stan kao u kakav si ušao. A što se tiče troškova, ti plaćaš tekuće, ja plaćam investiciono. Znači nećeš ti menjati krov ili ulazna vrata ili uvoditi interfon u zgradu, ali ćeš platiti deo popravke lifta jer se tim liftom voziš i eksploatišeš ga. Depozit dobijaš nazad u celosti kada izmiriš račune za poslednji mesec, naravno ako nema načinjene štete", napisao je.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Uskoro je sledio i odgovor, jer ovakav stav po onima koji iznajmljuju stan nije u redu.

"Znači, ja dođem tu, živim godinu dana i zvekne lift star 40 godina, i ja treba da platim deo popravke lifta jer sam ga koristio 2% vremena....Niđe logike", "Upravo to i ja gledam. Nisam nikada čuo da su igde stanari učestvovali finansijski u popravci lifta", pobunili su se korisnici ove mreže.

Ponovo se oglasio Vračarac, pa objasnio šta je on pod kvarom na liftu mislio...

"Mislim na manje tekuće popravke, ne na zamenu lifta od 20 hiljada evra. To naplati gradsko stambeno kroz infostan i bude npr. 500 din puta 3-6 meseci pa ni ne znaš da si to platio. A možda baš ti nogom otvaraš vrata od lifta i pokvariš ih ili iščupaš dugme za sprat sa table", nastavio je u istom maniru...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Nenad

29.07.2022 18:50

Sve se to reguliše ugovorom. U principu manje popravke najmoprimac, veće stanodavac. Naravno ako ugovorom nije regulisano drugacije. Jednostavno.