OVO OBAVEZNO URADITE UKOLIKO SE NAĐETE U VOZILU U TRENUTKU SAOBRAĆAJKE: Doktorka Hitne pomoći objasnila kako se ponašati u OVAKVIM situacijama!

Autor:

Vesti

01.06.2024

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivana Stefanović naglašava da je bitno proveriti stanje povređenih putnika i pružiti sve relevantne informacije medicinskom osoblju.

OVO OBAVEZNO URADITE UKOLIKO SE NAĐETE U VOZILU U TRENUTKU SAOBRAĆAJKE: Doktorka Hitne pomoći objasnila kako se ponašati u OVAKVIM situacijama!

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@novojutro3986

U poslednjih deset dana, dogodile su se dve teške saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali autobusi. U oba slučaja, nesreću su izazvali drugi vozači - vozač kamiona i vozač automobila, dok je u oba slučaja bilo i veliki broj povređenih ljudi. Hitna pomoć je odigrala ključnu ulogu u pružanju neophodne medicinske pomoći povređenima.

Šta raditi u slučaju saobraćajne nesreće?

Doktorka Hitne pomoći, Ivana Stefanović, ističe važnost pravovremenog poziva Hitne pomoći i pružanja tačnih informacija o lokaciji nesreće.

- Potrebna je bilo kakva informacija, poput toga da su na primer 14 minuta od Obrenovca. Nama to znači da bi mogli da ih što pre pronađemo - kaže doktorka Stefanović za "Blic" i dodaje:

- Potrebne su nam sve informacije koje neko vidi i čuje. Na primer, pet osoba krvari, jedna iz nosa, druga iz usta, treća iz ruke i tako dalje. Da li neko teško diše, da li je nekome amputiran deo tela, da li nekome stoji glava u neobičajnom položaju, da li je neko bled. Apsolutno sve. Važno nam je i da kažu i da li je neko preminuo. Mi znamo da toj osobi ne možemo pomoći, ali je bitno da nam to kažu kako bismo mogli da pošaljemo dovoljan broj ekipa jer jedna ekipa Hitne pomoći pruža pomoć jednoj osobi sa teškim telesnim povredama.

Takođe, naglašava da je bitno proveriti stanje povređenih putnika i pružiti sve relevantne informacije medicinskom osoblju. Takođe, ističe se važnost izbegavanja pomeranja teško povređenih putnika dok ne stigne stručna medicinska pomoć.

Šta nikako ne raditi?

- Još jedna bitna stvar jeste da teško povređene putnike nikako ne treba iznositi iz autobusa i pomerati sa mesta ukoliko ne postoji bilo kakva opasnost u vozilu kao na primer da se vozilo surva niz provaliju - apeluje doktorka Stefanović.

Vozač automobila zaspao za volanom

Nesreća koja se dogodila na putu od Mladenovca ka Malom Požarevcu 29. maja, uzrokovana je vozačem automobila "volvo" koji je zaspao za volanom i udario u autobus. U ovoj nesreći najmanje 37 osoba je zadobilo povrede. Važno je istaći da je vozač autobusa, pokušavajući da izbegne sudar, zadobio teške povrede.

Drogirani kamiondžija udario u autobus

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Stublinama kod Obrenovca, vozač kamiona pod uticajem amfetamina udario je u autobus, prouzrokujući smrtni ishod vozača autobusa i povrede kod 21 osobe. Nakon sudara, vozač kamiona je pokušao da pobegne, ali je ubrzo uhapšen.

(Republika/Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading