KURTI IZBACUJE SRBE IZ KUĆA! DAO IM ROK DO 20. JUNA! Vrhunac terora nad našim narodom na KiM

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

31.05.2024

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod izgovorom da se radi o albanskoj imovini, Priština preti prinudnim iseljenjem

KURTI IZBACUJE SRBE IZ KUĆA! DAO IM ROK DO 20. JUNA! Vrhunac terora nad našim narodom na KiM

Foto: Tanjug Zoran Zestic, Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne prestaje da se iživljava nad Srbima na Kosovu i Metohiji! Oko 20 Srba dobilo je rešenje Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine da moraju u naredne tri nedelje da napuste svoje kuće i stanove i predaju ih ovoj instituciji, u suprotnom biće izbačeni iz njih! Iako se u dopisu navodi da stvarni vlasnik traži svoju imovinu nazad, istina je da su sve nekretnine u vlasništvu srpskih porodica koje i žive u njima.

SUROVA PROCEDURA

Ova rešenja su počela da se dele na mreži Telegram, a zabrinuti Srbi s Kosova negoduju jer, i pored uveravanja međunarodne zajednice, Kurti ih proteruje sa svojih ognjišta.

U jednom od rešenja ove agencije, koje je datirano 30. maja 2024, navodi se procedura kome treba da se vrate ključevi i do kada.

- Vlasnik/nosilac imovinskog prava imovine, koju trenutno koristite, tražio je od Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine vraćanje imovine u posed i uručenje ključeva od imovine vlasniku/nosiocu imovinskog prava. Želimo da vas obavestimo da treba da oslobodite imovinu i vratite ključeve regionalnoj kancelariji agencije do 20. 6. 2024. Ako odlučite da ne napustite imovinu u datom roku, agencija će pokrenuti postupak fizičkog iseljenja - navodi se u rešenju. 

Foto: Printscreen

Do sad poslato 20 rešenja

OTIMAJU I ZEMLJU

Na sve to, juče je vlada privremenih prištinskih institucija usvojila na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji srpske zemlje u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

Kako je saopšteno, doneta je odluka o ekspropijaciji za "javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastrukturnih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu s pravosnažnim presudama sudova".

Inače, ova odluka je od maja prošle godine, ali je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja u decembru 2023. doneo presudu kojom se ova odluka poništava i vratio je na ponovno odlučivanje. Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju, saopštio je u maju, kad je doneta odluka, da je reč o institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda. Prema Petkovićevim rečima, Kurti želi da protera Srbe s njihovih vekovnih ognjišta i nastavlja s otimačinom zemlje srpskih domaćina, da bi na njoj bespravno gradio takozvane vojne i policijske baze na severu južne srpske pokrajine.

Kfor: Otvaranje mosta na Ibru samo uz dogovor

Sve odluke u vezi s mostom u Kosovskoj Mitrovici moraju se doneti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, rečeno je iz Kfora nakon što je iz Prištine najavljeno da će most uskoro biti otvoren.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, odbornici Kurtijevog Samoopredeljenja su tokom sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica zatražili sprovođenje odluke iz aprila prošle godine o otvaranju za saobraćaj glavnog mosta preko reke Ibar.

Srpska lista je pozvala Kfor, Euleks i Brisel da spreče Kurtija da otvaranjem mosta za vozila izazove još jednu krizu na severu KiM, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci i severni deo, gde žive uglavnom Srbi, a na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u severni deo grada. Most i danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Joko

31.05.2024 21:50

Bilo bi lepo da prestanete da bacate krivnju na Kurtija, već da jasno stavite u novine da šiptarska masa neprijatelja svim sredstvima ide na nas i da je vreme da krenemo da ih nema.

Marko

15.06.2024 18:34

Moramo da cuvamo mir!