ROMANTIČNI SALAŠI VOJVODINE: Autentičan predah od gradske vreve na mestu ispunjenom tradicijom
Odmor za svakog i uživanje za sva čula, sve to objedinjeno je na nekoliko mesta u Vojvodini, prelepim salašima koji nude različite mogućnosti.
Ako vam se hitno "beži" iz grada i u potrazi ste za romantičnim mestom, koje pruža mogućnost za različitim aktivnostima ili tražite način da se opustite, okruženi prirodom, da boravite u starom tradicionalnom domu i jedete pravu domaću hranu, prava adresa za vas je neki od vojvođanskih salaša.
Ova mesta, već duže vreme sinonim su za autentičan predah od gradske vreve, nude jedinstvena iskustva i polako postaju interesantniji i od egzotičnih putovanja, kao prostor na kome možete da iskusite sve što želite, i to upravo sa voljenom osobom.
Salaši su mesta na kojima možete probuditi sva čula, počev od netaknute prirode, seoskog ambijenta, preko najukusnije hrane i vina za vaše nepce, pa sve do upoznavanja sa našom kulturom i tradicijom, poput radionica starih zanata, časova kuvanja tradicionalne srpske hrane, šetnje vinogradima i degustacije vina.
Ako se odlučite da sa voljenom osobom uživate u romantičnim salašima Vojvodine, ovo su neki koje biste prvo trebalo da posetite: Salaš 137, Katai salaš, Dedin salaš, Dida Hornjakov salaš, Perkov salaš.
Salaš 137
Salaš 137 na Čeneju je jedinstveno mesto nadomak Novog Sada. Odlikuje ga autentična domaća hrana i piće u jednistvenom ambijentu salaša, koje krasi lokalna muzika vojvođanske ravnice.
Ovaj salaš prepoznatljiv je i već godinama afirmisan po posebno koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života.
Smeštajni kapacitet se sastoji od 13 hotelskih soba uređenih u Alt Deutsche stilu. U okviru salaša na raspolaganju su Vam i brojni drugi sadržaji i usluge. Očekujemo Vas!
Katai salaš
Salaš Katai je počeo sa radom 1995. godine i danas može da obezbedi prenoćište za osamdesetoro gostiju i nudi brojna iskustva.
Za razonodu posetilaca koji se odluče da dođu na ovaj salaš na raspolaganju su dobro opremljena i bezbedna igrališta, kao i seosko dvorište sa domaćim životinjama.
U dogovoru sa domaćinima mogu se organizovati raznovrsne aktivnosti: upoznavanje sa domaćim životinjama, jahanje konja i magaraca, vožnja kočijom sa konjskom zapregom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, zanimljivi kvizovi. U zavisnosti od godišnjih doba mogu se organizovati pešacke ture, prikupljanje lekovitih biljaka ili klizanje i sankanje.
Ono što Katai salaš čini specifičnim je to što se unutar njega nalazi Muzej pekarstva te gosti mogu da posete postavku, ili da se sami oprobaju u pravljenju lokalnog slatkog specijaliteta zvanog ’kürtöskalács’ (kurtoškolač); a izleti se mogu organizovati i na jezero koje je pogodno za kupanje i za pecanje.
Oni koji su zainteresovani za tradiciju, mogu da posete postavku Kuće starih zanata.
Dedin salaš
Muzej Dedin salaš je sinonim jedne tradicije, porodice koja je živela na salašu decenijama i koja i dan danas poštuje i neguje običaje i domaćinsku atmosferu, a idealan je za parove i prosidbe.
Muzej u okviru ovog salaša najbolje dočarava slogan kojim se vodi ovo mesto - Tradicija u novom ruhu.
Postavka muzeja je u osnovi bazirana na mašinama i alatima koji su se koristili u dugoj istoriji salaša pre izgradnje savremenih objekata koji postoje danas.
Muzej je svojevrstan vremeplov koji je uvek dostupan gostima. Za kratko vreme, posetioci su zavoleli ovaj poseban prostor i često je on mesto gde inspiracija dolazi sama.
Stari crveno – crni fijaker je nekoliko puta bio savršeno neobično i romantično mesto, gde se sakrio verenički prsten. Velika reč “DA” za ljubav i trajanje. Simbol večnosti.
Zalasci sunca u voćnjacima su jedinstveni prizori. Gosti, posebno mladenci, ne propuštaju forografisanje u redovima voćnjaka, koji je lep tokom cele godine
Sa plantaža ovog salaša, u restoranu, od jabuka pravimo lenju pitu i sok koji ste već zavoleli, bez granice – na zdravlje svih generacija, posebno naših najmlađih gostiju.
Dida Hornjakov salaš
Dida Hornjakov salaš je sjajno mesto na kojem možete da doživite atmosferu pravog vojvođanskog salaša, okruženog plodnim oranicama, a u neposrednoj blizini grada Sombora.
Prirodno okruženje i prijateljstvo domaćina čini ovaj salaš pravim mestom za iskrene hedoniste.
Didino vino će vas oduševiti, posebno ukoliko volite da uživate u finim notama crvenog i belog vina.
Dida Hornjakov salaš vam nudi izvanrednu priliku da okusite vrhunska vina, jedinstvena po svojoj aromi i ukusu. Definitivna preporuka za prave ljubitelje vina.
Dida Hornjakov kulen je pravo otkriće za ljubitelje kulena, jer je u pitanju proizvod autentičnog ukusa Bačke. Napravljen od svinjskog mesa iz uzgoja ovog salaša, ovaj kulen će vas oduševiti svojim bogatim i autentičnim ukusom.
Na Dida Hornjakovom salašu možete iz prve ruke upoznati kako se nekada živelo na bunjevačkim salašima, a posebno su gostima zanimljivi i umetnički atelje i radionica sa prodavnicom starih zanata.
Takođe, na ovom salašu možete pohađati i kurseve slikanja na staklu, slikanja na platnu-svili, kao i izradu suvenira od kukuruzovine i slame, ali i naučiti da spremate autentičnu bačku krompiraču.-
Na Dida Hornjakovom salašu možete lako da naučite kako se pripremaju, ali i osećaju tradicionala i često nepravedno zaboravljena jela.
Perkov salaš
Perkov salaš nalazi se u podnožju Fruške gore. Do njega se dolazi seoskim putem uz prethodno isključenje sa asfaltnog puta Irig - Neradin. Karakteriše ga autentični seoski ambijent.
Najmarkantniji objekat je seoska kuća preuređena u pravi muzej starih odevnih i ukrasnih predmeta i nameštaja kao što su stari kreveti sa udobnim madracima punjenim kukuruznom ljuštikom, masivno ogledalo rađeno u duborezu i čitav niz autentičnog posuđa i predmeta za svakodnevnu upotrebu.
Ambijent je upotpunjen zavesama i posteljinom koje su idealno očuvane znajući da su korištene generacijama i da su stare dva veka.
U produžetku je natkrivena prostorija, svojevrsna trpezarija u kojoj se poslužuju jela redovno ukrašena sezonskim cvećem koji istovremeno gode i čulu vida i čulu mirisa. U istoj prostoriji je razboj star više od 150 godina, plugovi i drljača nekada neophodna za obradu oranice.
U dnu dvorišta su kamare od naslaganih bala sena i slame iza kojih je ekonomsko dvorište. Tu su i baštica, dve-tri voćke i nekoliko stabala različitog drveća.
Na jelovniku su najčešće pileći ili juneći paprikaš s domaćim mešenim rezancima, paradajz čorba s tikvicama, supa, štrudla s makom ili orasima, domaća rakija, vino i prirodni sokovi. U ponudi slatkiša su starinski kolači i slatke pite, ali i pekmez od šljiva, drenjina ili šipaka, slatko od lubenice, kupina, šumskih jagoda. Umesto industrijskih likera, toče se rakija višnjevača i orahovača.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)