TRAMPOV ČOVEK BOLJI OD KAMALINOG: Američki mediji tvrde da je potpredsednička debata u SAD početkom oktobra definitivno pripala republikanskom kandidatu

Autor:

Svet

13.10.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat za zamenika predsednika Džej Di Vens efektno kritikovao demokrate, a Tim Volc uglavnom ponavljao fraze

TRAMPOV ČOVEK BOLJI OD KAMALINOG: Američki mediji tvrde da je potpredsednička debata u SAD početkom oktobra definitivno pripala republikanskom kandidatu

Foto: Tanjug AP

Ovogodišnja predsednička predizborna kampanja u SAD donela je i suočavanje potpredsedničkih kandidata dve najveće partije u Americi. U TV debati na jednoj strani je bio kandidat republikanaca i zamenik Donalda Trampa ukoliko pobedi na izborima Džej Di Vens, a na drugoj demokrata i potencijalni potpredsednik Tim Volc.

Ono što je bilo iznenađujuće je da tokom sučeljavanja kandidata nije bilo ličnih napada na protivnika, udaraca ispod pojasa niti šokiranih izraza lica. Umesto toga, 35 dana uoči predsedničkih izbora 5. novembra, zamenici Donalda Trampa i Kamale Haris vodili su žustru raspravu u kojoj su detaljno razgovarali o unutrašnjim i spoljnopolitičkim pitanjima, a epilog je bio da su se analitičari složili da je republikanac odneo pobedu, što uostalom pokazuju i pojedine predizborne ankete. Naime, dan posle predsedničke debate

Trampova popularnost je skočila između dva i četiri procenta.

Naime, ono čime je Vens pridobio još neopredeljene glasače je bila argumentovana kritika na račun Kamale Haris. On je kritikovao imigracionu politiku demokratske kandidatkinje i aktuelne potpredsednice, ali ne poput šefa koji je za imigrante rekao da navodno kradu i jedu kućne ljubimce. Pored toga, okrivio je Harisovu i za patnje američkog naroda, kao i previsoke cene nekretnina u SAD, te širenje narkomanije.

S druge strane, Volc je upozorio da bi odnos između SAD i saveznika bio ugrožen pod Trampovim predsedništvom jer oni na njega ne bi mogli da se oslone.

Ipak na pitanje "Da li bi podržali izraelski napad na Iran?", nijedan od kandidata nije hteo da se izjasni. Umesto toga, Volc je pričao o tome koliko je Tramp opasan u ovako nestabilnoj situaciji u svetu, a Vens je odgovorio da je Tramp uspostavio efikasne mehanizme odbrane od svakog kršenja pravila na međunarodnoj sceni. Interesantno je da rat u Ukrajini nije igrao značajnu ulogu u potpredsedničkoj debati.

Obojica odlikovani podoficiri

Interesantno je da su oba potpredsednička kandidata imala uspešnu vojnu karijeru tokom koje su bili i više puta odlikovani. Mlađi Vens je proveo četiri godine u marincima (od 2003. do 2007), gde je bio novinar. Tokom službe pola godine je proveo u Iraku kao vojni dopisnik, a zbog svog vladanja odlikovan je Medaljom za dostignuća u mornarici i marincima i Medaljom marinskog korpusa za dobro ponašanje. Iz vojske se povukao s podoficirskim činom kaplara. Tim Volc je imao daleko dužu i uspešniju vojnu karijeru. Posle 24 godine (od 1981. do 2005) provedene u nacionalnim gardama Nebraske i Minesote stigao je do čina starijeg vodnika, dobivši čak šest ordena. Učestvovao je i u čuvenoj operaciji "Trajna sloboda" u Avganistanu.

Umesto toga, kandidati su raspravljali o klimatskim promenama, imigraciji i privredi. Kada je reč o privredi, Vens je napao Kamalu Haris argumentom koji se od republikanaca često čuje.

Njen plan za pomoć srednjoj klasi, prema Vensu, delom zvuči prilično dobro, ali je postavio pitanje zašto onda nije uspela da sprovede ništa od toga tokom svoje dosadašnje tri i po godine na mestu potpredsednice SAD.

Američki mediji na kraju su se složili se da je Vens bio bolji u debati i da je efikasnije napao Kamalu Haris nego što je to Tramp učinio u predsedničkoj debati. Volcov topli, očinski imidž nije tokom rasprave došao do izražaja.

Politikolog Filipo Trevisan kaže da je Vensov zadatak u ovom sučeljavanju bio da se poveže s biračima koji nisu uverene Trampove pristalice. Morao je, kaže, da uveri ljude da Trampove ideje nisu toliko ekstremne kao što ih predstavljaju.

- U tome je bio dobar, stvarno je snažan retoričar - rekao je Trevisan.

DŽEJ DI VENS, PISAC, BIZNISMEN, SENATOR

Američki senator iz Ohaja Džej Di Vens (40) na konvenciji republikanaca u Milvokiju, u saveznoj državi Viskonsin, koja je održana 17. jula ove godine, dobio je nominaciju kandidata za potpredsednika republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Vens je senator od 2023, a osim politikom, bavi se još biznisom i pisanjem.

On je glasni kritičar američke vojne pomoći Ukrajini, ali poput svog šefa podržava američko finansiranje Izraela u ratu protiv Hamasa. Rođen je 2. avgusta 1984. u Midltaunu u Ohaju. Završio je političke nauke i filozofiju na Državnom univerzitetu Ohajo, a posle toga je stekao zvanje doktora prava na prestižnom Pravnom fakultetu Jejla 2013.

Foto: Tanjug AP

Donald Tramp sa Džej Di Vensom

Postao je poznat po svojim memoarima "Hillbilly Elegy", objavljenim 2016, koji opisuju njegovo odrastanje u Midltaunu. Memoari su postali bestseler Njujork tajmsa dve godine zaredom (2016. i 2017) i privukli značajnu pažnju medija tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. Memoari su bili u finalu za Dejtonsku nagradu za književnost 2017, a dobio je nagradu Audie za dokumentarnu literaturu 2017.

Vens je pokrenuo svoju prvu političku kampanju za mesto u Senatu Ohaja 2021. i dobio je republikansku nominaciju, nakon što ga je podržao bivši američki predsednik Donald Tramp, da bi potom na izborima za senat pobedio demokratskog kandidata Tima Rajana.
Što se tiče biznisa, 2016. se preselio se u San Francisko, gde je radio u tehnološkoj industriji za preduzetnička ulaganja i bio je direktor u firmi "Mithril Capital" između 2016. i 2017. U januaru 2017. Vens je postao saradnik CNN, a uz sve to investirao je novac u Rumble, kanadsku onlajn video platformu popularnu među političkim desničarima.

Kada je reč o njegovim stavovima, Vens se protivi abortusu, predložio je nacrt zakona kojim bi briga o rodnoj afirmaciji maloletnika postala krivično delo na osnovu federalnog zakona i kojim bi bilo blokirano korišćenje sredstava poreskih obveznika za promenu pola maloletnika. Takođe se zalaže za ograničavanje imigracija.

Vens je od 2014. u braku s bivšom koleginicom s kojom je zajedno studirao pravo Ušom Čilukuri, s kojom ima troje dece.

TIM VOLC PROFESOR LIBERALNIH UBEĐENJA

Potpredsednica SAD i kandidat Demokratske stranke za predsednika Kamala Haris prve nedelje avgusta potvrdila je svojim pristalicama da je guvernera Minesote Tima Volca (60) izabrala za svog kandidata za potpredsednika na novembarskim predsedničkim izborima.
Volc je bio relativno nepoznat na nacionalnom nivou sve dok se ulozi Kamale Hris nisu zahuktali, ali je njegov profil od tada porastao. Popularni član Kongresa, navodno je imao podršku moćne bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je bila ključna u ubeđivanju Bajdena da napusti trku.

Timoti Džejms Volc je rođen 6. aprila 1964. u Vest Pointu, Nebraska. Odrastao je u Valentinu, u ruralnoj zajednici u severozapadnom delu države Nebraska. Diplomirao je na Državnom koledžu Čadron 1989, stekavši diplomu iz oblasti društvenih nauka. Ima i zvanje magistra nauka iz oblasti obrazovnog liderstva na Državnom univerzitetu Minesote.

Foto: Tanjug AP

Kamala Haris sa Tim Volcom

Volc trenutno služi drugi mandat, pošto je prvi put izabran za guvernera američke države Minesote 2018, a zatim je reizabran na tu funkciju 2022. Pod njegovim vođstvom, u Minesoti su poslednjih godina usvojeni brojni zakoni, kao što su oni o univerzalnim školskim obrocima, legalizaciji marihuane, zaštitu prava na abortus i mere za kontrolu oružja. Pre nego što je stupio na javnu funkciju, Volc je bio profesor u Mankatu u Minesoti, predavao je geografiju srednjoškolcima. Takođe je služio u Nacionalnoj gardi 24 godine, a sada je šef Asocijacije demokratskih guvernera.

Volc i njegova supruga Gven su se venčali 1994. i živeli su u Mankatu u Minesoti skoro dve decenije godina pre nego što su se nakon njegovog izbora za guvernera preselili u Saint Paul sa svoje dvoje dece.

Volcov brat Kreg je umro nakon što ga je udarilo drvo koje je palo tokom oluje 2016.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading