NAPETO I NA SEVERU EVROPE: Otkriveno ko stoji iza napada na izraelske ambasade u Skandinaviji

Autor:

Svet

03.10.2024

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danski sud je odredio pritvor dvojici uhapšenih švedskih državljana uzrasta 16 i 19 godina na 27 dana, dok je treći državljanin Švedske, uhapšen blizu mesta zločina, pušten na slobodu

NAPETO I NA SEVERU EVROPE: Otkriveno ko stoji iza napada na izraelske ambasade u Skandinaviji

Foto: Tanjug/Emil Helms/Ritzau Scanpix via AP

Švedska obaveštajna agencija Sapo iznela je mogućnost da Iran ima veze sa nedavnim eksplozijama i pucnjavom u blizini izraelskih ambasada u Švedskoj i Danskoj.

U Danskoj, policija je uhapsila tri švedska državljanina nakon eksplozija blizu izraelske ambasade u Kopenhagenu. Istog dana, izraelska ambasada u Stokholmu bila je meta pucnjave, prema navodima švedske policije.

Indikacije o mogućim vezama sa Iranom

Fredrik Halstrom, šef operacija u agenciji Sapo, izjavio je na konferenciji za štampu da postoje neki elementi koji bi mogli upućivati na moguće veze sa Iranom. On je istakao da su ovo pretpostavke, a ne čisto znanje, delimično zbog izbora meta i načina operisanja.

Prethodna upozorenja i negiranja Irana

U maju je Sapo saopštio da Iran regrutuje članove švedskih kriminalnih bandi da počine "nasilne činove" protiv izraelskih i drugih interesa u Švedskoj, što je Iran negirao.

Švedska televizija SVT izvestila je da su informacije ukazivale na to da su dva poslednja napada na ambasade naručena od švedske kriminalne mreže Foxtrot, po nalogu Irana.

Hapšenja i određivanje pritvora

Danski sud je odredio pritvor dvojici uhapšenih švedskih državljana uzrasta 16 i 19 godina na 27 dana, dok je treći državljanin Švedske, uhapšen blizu mesta zločina, pušten na slobodu.

Napadi na izraelske ambasade u Švedskoj i Danskoj usledili su nakon dodatne eskalacije nasilja na Bliskom istoku, kada je Izrael likvidirao skoro celu vrhušku šiitskog militantnog pokreta Hezbolah, uključujući i njegovog lidera Sajeda Hasana Nasralaha, velikog saveznika Irana, lidera Hamasa Ismaila Hanijea, ali i drugih visokih zvaničnika Hezbolaha i Hamasa, kao i Iranske revolucionarne garde u Libanu i Siriji.

Ovo je dovelo do odmazde Irana koji je sa oko 200 raketa napao Izrael, od kojih su mnoge, što pokazuju i video snimci, pale na tlo Izraela.

Tada je, navodno uništeno i sedište Mosada.

Visoki politički i vojni funkcioneri Izraela, uključujući premijera Benjamina Netanijahua, Danijela Hagarija, Joava Galanta i bivšeg predsednika vlade Naftalija Beneta, najavili su ili su pozvali na osvetu Iranu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading