NAVALJNI JE OTROVAN!? Ruski portal došao u posed dokumenata povezanih sa smrću opozicionara

Autor:

Svet

30.09.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal piše da su ruske vlasti dosledno uklanjale informacije o simptomima koji se ne uklapaju u službeni uzrok smrti koji je objavila ruska država.

NAVALJNI JE OTROVAN!? Ruski portal došao u posed dokumenata povezanih sa smrću opozicionara

Foto: Tanjug/AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko

Ruski portal Insider objavio je da je dobio pristup službenim dokumentima povezanim sa smrću ruskog opozicionog čelnika, Alekseja Navaljnog.

Portal piše da raspolaže dvema verzijama dokumenta koje je potpisao ruski istražitelj, Aleksandar Varapajev. Odnose se na odluku ruskog Istražnog komiteta da ne otvori krivični postupak nakon smrti Navaljnog. Portal piše da su ruske vlasti dosledno uklanjale informacije o simptomima koji se ne uklapaju u službeni uzrok smrti koji je objavila ruska država. 

Ranija verzija opisuje simptome Navaljnog na sledeći način:

- Osuđenik A. A. Navaljni je 16. februara 2024. osetio naglo pogoršanje zdravstvenog stanja dok je bio u dvorištu za vežbanje, o čemu je obavestio dežurnog službenika ustanove, koji ga je izveo iz prostorija dvorišta za vežbanje u prostorije odeljka br. 4.

Tamo je osuđenik A. A. Navaljni legao na pod i počeo se žaliti na oštre bolove u predelu stomaka; počeo je refleksno izbacivati sadržaj želuca, imao je konvulzije i izgubio svest, što je odmah prijavljeno medicinskom osoblju popravne ustanove.

U kasnijoj verziji istog dokumenta, koja je postala konačna, nije bilo podataka o bolovima u stomaku, povraćanju ili napadajima. Insider piše da ima pristup i drugom dokumentu koji sadrži popis "zaplenjenih predmeta" uzetih s mesta smrti Navaljnog. Popis uključuje "uzorke pljuvačke", za koje dokument navodi da su predati na ispitivanje. 

Međutim, informacije o pregledu, kao ni nalazi pljuvačke nisu službeno objavljeni.

- Dokumenti potvrđuju reči Julije Navaljne, koja je izjavila da se u poslednjim minutama pre smrti Aleksej žalio na akutne bolove u stomaku - izveštava Insider.

Insider citira lekara, Aleksandra Polupana, koji je lečio Navaljnog u Omsku nakon trovanja novičokom 2020. godine. On kaže da simptomi opisani u dokumentima ne odgovaraju zvaničnoj verziji.

- Zvanični uzrok smrti, poremećaj srčanog ritma, ni na koji način ne bi objasnio simptome opisane u dokumentima: oštre bolove u stomaku, povraćanje ili napade. Ovi se simptomi teško mogu objasniti bilo čim drugim osim trovanjem. Kratak interval između bolova u stomaku i konvulzija, sugeriše mogućnost izlaganja istoj klasi supstanci kao što je novičok, ali u ovom slučaju možda je primenjen interno, a ne lokalno - rekao je za Insider Polupan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading