SI ĐINPING KIPTI OD BESA! KINEZI ŠIZE! Japanci im RATNIM brodom uleteli u dvorište! "U toku je tajna operacija" (VIDEO)

Autor:

Svet

27.09.2024

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brod JS Sazanami putovao je južno kroz Tajvanski tesnac u sredu, u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda

SI ĐINPING KIPTI OD BESA! KINEZI ŠIZE! Japanci im RATNIM brodom uleteli u dvorište! "U toku je tajna operacija" (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/The Wandering Mariner

Japanski ratni brod prvi put je plovio kroz Tajvanski moreuz između Tajvana i Kine, zbog čega je Peking podneo pritužbe Tokiju, piše BBC.

JS Sazanami, pomorski razarač, putovao je južno kroz tesnac u sredu, u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda. Bio je na putu za vojne vežbe u Južnom kineskom moru, objavili su japanski mediji i ministri u vladi.

Prolaz kroz tesnac predstavlja zanačajan potez Japana, za koji se smatra da je izbegavao taj plovni put kako ne bi uznemirio Kinu, koja smatra da polaže pravo na Tajvan i moreuz.

Japanska vlada odbila je da komentariše kretanje broda, pozivajući se na tajnost vojne operacije.

Kina je pak u četvrtak potvrdila da je njena vojska odgovorila na "aktivnosti broda japanskih snaga samoodbrane koji je ušao u Tajvanski moreuz".

- Kina vrlo oprezno prati političke namere japanskih poteza te je Japanu iznela oštre prigovore - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lin Jian.

Kineski državni medij Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor, izvestio je da je kineska vojska "vodila praćenje i nadziranje tokom cele plovidbe i držala situaciju pod kontrolom".

SAD i njeni saveznici pojačali su patrole kako bi potvrdili svoju slobodu plovidbe u Tajvanskom moreuzu koji je širok 180 kilometara.

I SAD i Tajvan ističu da je to ključna brodska i trgovačka ruta kroz koju prolazi oko polovina globalne kontejnerske flote, te je deo međunarodnih voda i otvorena je za sva mornarička plovila.

Peking razmišlja drugačije i tvrdi da ima suverenitet i jurisdikciju nad moreuzom.

Decenijama je američka pacifička flota bila jedina strana mornarica koja je redovno prolazila tesnacem.

Nedavno su joj se pridružile Kanada i Australija, Velika Britanija i Francuska. Pre dve sedmice Nemačka je prvi put tokom nekoliko decenija plovila s dva mornarička broda kroz tesnac.

Kineska vojska optužila je Nemačku za povećanje sigurnosnih rizika plovidbom kroz tesnac 13. septembra, ali je Berlin utvrdio da je sve bilo u skladu s međunarodnim standardima.

Bilo je to prvi put za 22 godine da brod nemačke mornarice prolazi tesnac.

Tranziti kroz moreuz su političkog karaktera i osmišljeni su kako bi pokazali Kini da Amerika i njezini saveznici ne prihvataju tvrdnje Pekinga.

Za Japan je to takođe još jedan veliki korak udaljavanja od njegove dugotrajne politike da ne izaziva Kinu.

Generalni sekretar japanskog kabineta u četvrtak nije potvrdio detalje pomorske operacije, ali je rekao da Japan pojačano oseća krizu nakon ponovnih povreda vazdušnog prostora od strane kineske vojske, za koje je rekao da su se dogodila jedna za drugom u kratkom razdoblju.

Tajvan nije komentarisao plovidbu ali je njegovo Ministarstvo odbrane u sredu saopštilo da je primetilo porast broja kineskih vojnih aviona koji deluju oko ostrva.

Bek Strating, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu La Trobe u Australiji, rekao je da je japanski prijavljeni tranzit "deo šireg obrasca veće pomorske prisutnosti zemalja u i izvan Azije koje su zabrinute zbog kineskog svojatanja".

- Japan se posebno bavi taktikom kineske "sive zone" u Istočnom kineskom moru - rekla je za AFP.

Taktike ratovanja u sivoj zoni usmerene su na slabljenje protivnika kroz duže razdoblje, kažu analitičari.

Peking je prošle nedelje prvi put poslao nosač aviona između dva japanska ostrva u blizini Tajvana.

U avgustu je kineski špijunski avion uleteo u vazdušni prostor Japana, nakon čega je Tokio osudio upad kao "krajnje neprihvatljiv" i "ozbiljno kršenje suvereniteta".

Lideri skupine Kvad, Japana, Australije, Indije i SAD-a, poručili su prošle sedmice da će proširiti saradnju na pomorskoj bezbednosti kako bi se suprotstavili rastućem samopouzdanju Kine u Južnom kineskom moru, preneo je Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading