PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA! Velika OPASNOST na granici, Dunav ozbiljno NABUJAO, meštani u strahu! (VIDEO)

Autor:

Svet

17.09.2024

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 20!

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA! Velika OPASNOST na granici, Dunav ozbiljno NABUJAO, meštani u strahu! (VIDEO)

Foto: Tanjug/Gergely Janossy/MTI via AP

Slovačko selo Člaba, koje se nalazi blizu granice sa Mađarskom, danas je proglasilo vanrednu situaciju zbog porasta vodostaja Dunava u tom regionu, za koji se očekuje da će vrhunac dostići u četvrtak, prenosi TASR.

To dolazi nakon sednice lokalnog kriznog tima u Novom Zamkiju, u slovačkom regionu Nitra.

Ranije danas, prekogranični most u Člabi, koji povezuje Slovačku i Mađarsku, je zatvoren zbog zbog porasta nivoa vode u reci Ipel.

Kako je saopštila policija, do sada na teritoriji Nitranskog regiona nisu prijavljeni problemi povezani sa nepovoljnim vremenskim uslovima izazvanim ciklonom ''Boris''.

Istovremeno, broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 20, a volonteri u poljskom gradu Nisi postavili su bedeme kako bi zaštitili grad od vode.

Volonteri su tokom noći pomogli spasiocima da postave vreće sa peskom kako bi sanirali oštećeni nasip u Nisi, gradu sa 40.000 stanovnika na jugu Poljske, od kojih je rano jutros zatražena evakuacija, prenosi Rojters.

Broj poginulih po državama:

Rumunija - osam osoba

Poljska - pet osoba

Austrija - četiri osobe

Češka (Čehija) - tri osobe

Grad Vroclav, sa 600.000 stanovnika, priprema se za vrhunac vodenog talasa na reci Odri.

Poljske vlasti popunile su 75 odsto džinovskog rezervoara u blizini granice sa Češkom, sa ciljem da smanje nivo vode i spreče preklapanje poplavnih talasa na Odri i Nisi, što se dogodilo 1997. godine, kada su velike poplave pogodile Vroclav.

Reke se i dalje izlivaju iz korita u Češkoj, dok je nivo Dunava porastao u Slovačkoj i Mađarskoj. Češko-poljska pogranična područja su od vikenda među najteže pogođenima, jer su reke srušile ili oštetile mostove i uništile kuće.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da je evakuisano više od 13.000 ljudi, a desetine hiljada čeških i poljskih domaćinstava i dalje su bez struje.

U Mađarskoj su u gradovima Višegradu i Sentandreji, severno od Budimpešte, vlasti postavile mobilne brane, pripremajući se za porast vodostaja Dunava.

Budimpešta se takođe priprema za vrhunac vodenog talasa i zatvorila je ostrvo Margaret, rekreativnu zonu sa hotelima i restoranima, gde je postavljeno desetine hiljada vreća peska u cilju zaštite, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading