HITNA ISTRAGA FBI! Drugi pokušaj ubistva Donalda Trampa!

Autor:

Svet

16.09.2024

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi atentat na golf terenu u Floridi!

HITNA ISTRAGA FBI! Drugi pokušaj ubistva Donalda Trampa!

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

FBI je pokrenuo istragu povodom pokušaja atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa u njegovom golf klubu u Floridi u nedelju, što je drugi put u poslednja dva meseca da je bilo pokušaja atentata na bivšeg predsednika.

Tramp je bio bezbedan i nije povređen u incidentu, saopštio je njegov tim za kampanju. Šerif okruga Palm Bič Ric Bradšo je rekao tokom nedeljne konferencije za novinare da je njegova kancelarija obaveštena u 13:30 po lokalnom vremenu o pucnjavi koju je izvršila Tajna služba, kada su agenti pucali na muškarca koji je imao pušku u žbunju duž obodnog dela golf kluba Trump International Golf Club.

Muškarac je pobegao sa mesta događaja autom i primećen je od strane svedoka, što je konačno pomoglo organima reda da lociraju vozilo koje se kretalo severno auto-putem I-95 u okrugu Martin, jednom okrugu severno od Palm Biča.

  • Otkriveno oružje i oprema na mestu događaja


"Bili smo u mogućnosti da uhvatimo svedoka koji nam je rekao: 'Hej, video sam tog čoveka kako beži iz žbunja, skočio je u crni Nissan i uslikao sam vozilo i tablicu', što je bilo sjajno", rekao je Bradšo.

Autoriteti su obavestili Šerifsku kancelariju okruga Martin, koja je zadržala osobu. Svedok je bio u mogućnosti da identifikuje muškarca.

Muškarac u pritvoru zbog pokušaja atentata je Rajan Vesli Raut, prema informacijama tri izvora iz organa reda. Samozaposleni graditelj pristupačnog stanovanja na Havajima se na društvenim mrežama izjašnjavao o politici i aktuelnim događajima, ponekad kritikujući bivšeg predsednika, i izražavao snažnu podršku Ukrajini.
  • Globalna istraga povodom pokušaja atentata


Istraga FBI-a je postala globalna dok zvaničnici pokušavaju da saznaju više o njegovoj prošlosti, rekao je izvor iz organa reda za CNN. Neke od sumnjivih online aktivnosti Rauta takođe su uključivale korišćenje platformi sa sedištem van Sjedinjenih Država, što će uključiti saradnju sa međunarodnim partnerima kako bi se identifikovale sve informacije koje je FBI moguće dobiti o pritvorenoj osobi.

Na mestu događaja pronađeni su automatska puška slična AK-47 sa nišanom, dva ranca koji su bili okačeni na ogradu i u kojima su se nalazile keramičke pločice, kao i GoPro kamera.
  • Reakcije na pokušaj atentata


Pokušaj atentata na Trampovom golf terenu u Floridi dogodio se dva meseca nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika na skupu u Butliru, Pensilvaniji, što je izazvalo pažnju US Tajne službe.

"Bivši predsednik Donald Tramp je bezbedan i nepovređen nakon mogućeg pokušaja atentata neposredno pre 14 časova u nedelju u Trump International Golf Club u Vest Palm Biču. Osoblje US Tajne službe otvorilo je vatru na napadača koji je bio lociran blizu imanja", izjavio je Rafael Baros, specijalni agent US Tajne službe u Majamiju.

Floridski guverner Ron DeSantis je rekao u nedelju da će njegova država sprovesti sopstvenu istragu o pokušaju atentata. I kongresni tim koji istražuje prvi pokušaj atentata na bivšeg predsednika zahteva sastanak sa Tajnom službom nakon nedeljnog incidenta.

Bajden i Haris, koji su oboje u Vašingtonu, DC, bez javnih događaja u nedelju, biće informisani od strane svog tima. Tužilac Merik Garland takođe je obavešten, prema portparolu Ministarstva pravde Dena Iverson.

Kandidat za potpredsednika sa Trampove strane, senator Džonatan Dejvid Vans, napisao je kasnije u nedelju da je bivši predsednik "dobrog duha".

"Izuzetno mi je drago što je predsednik Tramp bezbedan. Razgovarao sam s njim pre nego što je vest postala javna i on je, neverovatno, bio dobrog duha", rekao je Vans.

Senatorka iz Južne Karoline Lindzi Grejam je napisala: "On je jedna od najsnažnijih osoba koje sam ikada upoznao. Dobrog je duha i rešeniji nego ikada da spasi našu zemlju."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading