"ONA MRZI IZRAEL, ALI I ARAPE": Tramp totalno razotkrio Kamalinu dvoličnost, "DA SAM PREDSEDNIK NE BI BILO RATA"

Autor:

Svet

11.09.2024

05:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom debate govorilo se i o Bliskom istoku

"ONA MRZI IZRAEL, ALI I ARAPE": Tramp totalno razotkrio Kamalinu dvoličnost, "DA SAM PREDSEDNIK NE BI BILO RATA"

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Kandidati Demokratske i Republikanske stranke na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD, Kamala Haris i Donald Tramp, večeras su se suočili u debati, jedinoj do 5. novembra kada će glasači u SAD izaći da odluče ko će od njih dvoje biti novi/stari predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Tom prilikom suprotstavili su mišljenja i kada je u pitanju sukob na Bliskom istoku.

- Izrael ima prava da se brani, ali rat mora da se završi odmah - rekla je Kamala Haris o Izraelu i Hamasu.

- Palestince ubijaju, decu, majke... Moramo da radimo na tome, da ponudimo rešenje dve države. Ali uvek ću dati Izraelu mogućnost da se brani, posebno od Irana. Moramo da ponovo izgradimo Gazu.

- Da sam ja predsednik, nikad ne bi počeo rat - lakonski je uzvratio Tramp.

- Putin ne bi počeo rat u Ukrajini, poznajem ga. Ona mrzi Izrael, nije ni htela da se vidi sa Netanjahuom. Izrael ne bi postojao za dve godine da je ona predsednica. U isto vreme, ona mrzi i Arape. Iran je bio bankrotiran za vreme Trampa, a sada imaju novca za Hezbolah i Hamas. Sad su bogata nacija i troše taj novac, vidite šta se dešava sa Hutima u Jemenu, na Bliskom Istoku.

Evo kome ankete daju prednost

Prema nacionalnoj anketi koju su sproveli Njujork Tajms (The New York Times) i Sijena koledž (Siena College), Tramp i Haris su gotovo izjednačeni u poslednjim nedeljama pre održavanja izbora.

Tramp je u plusu za jedan procentni poen – 48 odsto naspram 47 odsto podrške za Haris, pokazala je anketa objavljena u nedelju, što je minimalna razlika i mogla bi da znači pobedu bilo kog kandidata na izborima 5. novembra.

U anketi je 28 odsto potencijalnih birača odgovorilo da im treba više informacija o demokratskoj kandidatkinji, dok je samo devet odsto reklo isto o Trampu. Anketa pokazuje i da bi predsednička debata koja će se održati večeras mogla da predstavlja ključan trenutak.

Kao kandidat republikanaca, Tramp je već bio predsednik SAD od 2016. do 2020. godine, kada je poražen na izborima od sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena iz Demokratske partije.

Ako pobedi na izborima zakazanim za 5. novembar 2024. godine, Tramp će ponovo postati predsednik SAD i na funkciji ostati do narednih izbora 2028. godine.

Ako, pak, pobedi Kamala Haris – trenutno potpredsednica SAD – ona će postati prva žena na funkciji šefa države od osnivanja SAD, krajem osamnaestog veka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading