KINEZI LAKO ULOVILI 30 AMERIČKIH ŠPIJUNA - POGUBILI SU IH ILI NATERALI DA IZDAJU GAZDE! Najveću bruku štaba u Lengliju obelodanili novinari

Autor:

Svet

01.09.2024

00:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz procurelog izveštaja saznalo se o dve najstrašnije godine u istoriji obaveštajne agencije SAD

KINEZI LAKO ULOVILI 30 AMERIČKIH ŠPIJUNA - POGUBILI SU IH ILI NATERALI DA IZDAJU GAZDE! Najveću bruku štaba u Lengliju obelodanili novinari

Foto: Profimedia

Nije samo CIA objavljivala svoje dokumente, nego su se nekih dočepali i novinari. Tako je Njujork tajms otkrio da je od 2010. do 2012. veliki broj doušnika ili agenata CIA s inostranim državljanstvom ubijen, zarobljen ili je pristao da radi za druge službe.

Tad je štab CIA u Lengliju upozorio svoje baze širom sveta da je ubijeno ili zarobljeno mnogo doušnika angažovanih u drugim zemljama da špijuniraju u interesu SAD. Njujork tajms je naveo da je reč o netipičnom i strogo poverljivom dokumentu koji je poslat svim biroima širom sveta.

POTVRDA IZ PEKINGA

- Kontraobaveštajni agenti CIA upozorili su prošle nedelje da je nekoliko desetina špijuna kompromitovano ili pogubljeno što se dosad nije dešavalo. Neke su likvidirale strane obaveštajne službe - bilo je navedeno u upozorenju, Njujork tajms je insistirao da se tako poverljivi detalji obično ne dele u široko rasprostranjenim dopisima.

Foto: Printscreen

Novinari otkrili sve

Bivši funkcioneri CIA rekli su za ove novine da je cilj te poruke bio da podstakne biroe CIA da poboljšaju bezbednosne protokole i budu oprezni. Za to je bilo mnogo razloga. Prema kasnijem istraživanju Njujork tajmsa samo u Kini u tom periodu pogubljeno je ili uhapšeno 18 do 20 doušnika CIA. Međutim, Forin ofisi naveo je da je reč o više od neutralisanih 30 doušnika.

Njihova imena nisu bila poznata. Međutim, Kina je 2016. potvrdila da je pogubljen Hunag Ju, koji je nekoliko godina ranije uhapšen zbog špijunaže u korist SAD. U saopštenju nije navedeno za koga je Ju špijunirao, ali su prikazane fotografije američke zastave i zgrade Kapitola u Vašingtonu.

Foto: Printscreen

 

U dokumentu CIA kao razlozi za neuspele misije istaknuti su loše obaveštajne veštine, previše poverenja u izvore, potcenjivanje stranih službi i prebrzo regrutovanje doušnika, čime su narušeni bezbednosni protokoli. Kompjutersko prepoznavanje lica i drugi sofisticirani alati olakšali su stranim službama praćenje američkih obaveštajaca.

ZARĐALI OPERATIVCI

Regrutovanje špijuna u drugim zemljama je visoko rizičan posao, a dopis CIA pokrenuo je pitanja koja muče ovu agenciju naročito zato što su suparničke obaveštajne službe u zemljama poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana hvatale doušnike CIA, a u nekim slučajevima pretvarali ih u dvostruke agente, pisao je Njujork tajms. Zato je upozorenje prvenstveno bilo namenjeno agentima na prvoj liniji, koji su bili direktno uključeni u regrutovanje novih kandidata i proveru izvora. Naime, svako ko regrutuje doušnika u CIA može da računa na unapređenje.

Njujork tajms je naveo da je pokrenuta i istraga koja je pokazala da su rivalske službe vešte u lovu na doušnike, dok su veštine agenata CIA zastarele jer su decenijama bili fokusirani, pre svega, na teroriste i bili naviknuti da imaju tehnološku prednost.

Primorani da krenu u lov na krtice

Njujork tajms je istakao da ponekad strane službe uspevaju da uhvaćene doušnike CIA nateraju da rade kao dvostruki agenti. Kako je navedeno, u tome su posebno efikasni bili Pakistanci.

- CIA je pretrpela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže. Zato je CIA pokrenula lov na krtice 2011, nakon što je neki doušnik iz Kine javio da su tamošnje vlasti otkrile sve koji pomažu američkoj vladi i prisilile ih da rade za Peking - naveo je Njujork tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading