JEZIVA TRAGEDIJA NA HALKIDIKIJU! Dete (8) se srušilo pred roditeljima i preminulo

Autor:

Svet

17.08.2024

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitna pomoć je odmah izašla na lice mesta, ali mogla je samo da konstatuje smrt.

JEZIVA TRAGEDIJA NA HALKIDIKIJU! Dete (8) se srušilo pred roditeljima i preminulo

Foto: Shutterstock

Nesreća se dogodila u Jerisosu. Hitna pomoć je brzo izašla na lice mesta.

Na Hakidikuju se večeras dogodila velika tragedija kada se dete staro osam godina iznenada srušili i preminulo pred roditeljima!

Tragedija se dogodila u Jerisosu.

Portal "Protothema" je pozivajući se na nezvanične izvore preneo da je dete bolovalo od akutnog perikarditisa.

Šta je perikarditis?

Perikarditis predstavlja zapaljenski proces koji zahvata srčanu kesu - perikard. Može biti izolovan ili udružen sa miokarditisom i endokarditisom, kada se govori o pankarditisu. Javlja se kao primarna manifestacija zapaljenja perikarda ili kao sekundarna pojava u sklopu drugih bolesti.

Učestalost se kreće od 2 do 6%, dok se klinički dijagnostikuje jedan na hiljadu bolničkih prijema, što ukazuje na činjenicu da često ostaje neprepoznat. Češći je kod muškaraca i odraslih, nego kod žena i dece.

Veliki je broj faktora koji dovode do nastanka perikarditisa, pa se on i klasifikuje prema uzročniku ili bolesti čija je manifestacija ili komplikacija:

Infektivni perikarditis - virusni (coxsackie A i B, echovirus, adenovirus, ebstein-barr,varicella,mumps,HIV); bakterijski (staphylococcus, pneumococcus, streptococcus,gram negativne bakterije); gljivični (histplasmosis, aspergillosis, candida albicans, blastomycosis); parazitni (amebiasis, toxoplasmosis, echinococcosis)

Idiopatski, uremički, neoplastički perikarditis (metastaze karcinoma pluća, dojke, melanoma, leukemije,..), perikarditis u toku infarkta miokarda, postiradijacioni, traumatski perikarditis, perikarditis povezan sa oboljenjima vezivnog tkiva (sistemski eritematozni lupus, reumatodni artritis, sklerodermija, reumatska groznica,..), perikarditis u sklopu drugih inflamatornih oboljenja (sarkoidoza, amiloidoza,), perikarditis izazvan lekovima, perikarditis u sklopu miksedema i perikarditis nakon oštećenja miokarda i perikarda.

Akutni perikarditis

- pericarditis sicca (suvi perikarditis) je sindrom izazvan zapaljenjem perikarda najčešće virusima. U početku se javljaju povišena temperatura, bol u mišićima, znojenje, groznica, opšta malaksalost, gubitak apetita. Najkarakterističniji simptom je bol u grudima, lokalizovan iza grudne kosti, često se širi u vrat i levu lopaticu.Ima karakter stezanja, pojačava se pri dubokom udahu, ležanju na leđima, kašlju, okretanju, a smanjuje u sedećem položaju i naginjanju prema napred. Auskultacijom se čuje karakteristično perikardno trenje.

- perikarditis exsudativa - perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda svim uzročnicima i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost, navodi stetoskop.info

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading