PUTINOVE MUKE SA KURSKOM: Evo šta je sad naumio u cilju da se suprotstavi ofanzivi Ukrajinaca

Autor:

Svet

16.08.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čini se da Rusija pojačava odbranu regiona Kursk uglavnom neobučenim regrutima.

PUTINOVE MUKE SA KURSKOM: Evo šta je sad naumio u cilju da se suprotstavi ofanzivi Ukrajinaca

Foto: Ap photo

Oružane snage Rusije prebacile su nekoliko brigada od najmanje hiljadu ljudi sa okupiranih teritorija Ukrajine u Kursku oblast kako bi se suprotstavile ofanzivi ukrajinskih oružanih snaga, javio je CNN, pozivajući se na izvore.

Dva izvora bliska zapadnim obaveštajnim službama izjavila su da Rusija još ne planira da premesti svoje najveće i najbolje obučene jedinice u region Kursk.

- Još nismo videli značajan pokret, a ne možemo da kažemo zašto: zato što tek počinju da pomeraju trupe ili zato što jednostavno nemaju šta da pomere - rekao je jedan od izvora.

Čini se da Rusija pojačava odbranu regiona Kursk uglavnom neobučenim regrutima, rekao je jedan od ljudi. Visoki američki zvaničnik je dodao da su Oružane snage Rusije poslale i vojno osoblje iz Lenjingradskog vojnog okruga i Kalinjingrada u Kursku oblast.

CNN napominje da Oružane snage Rusije imaju stotine hiljada vojnika na frontu u Ukrajini, pa prebacivanje nekoliko hiljada možda neće imati ozbiljne posledice u kratkom roku.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, rekao je za CNN da ruska vojska premešta neke resurse, neke jedinice u region Kurska da bi se suprotstavila onome što rade Ukrajinci.

Prema Kirbiju, prebacivanje trupa iz Ukrajine ne znači da je Putin napustio vojne operacije na severoistoku Ukrajine ili čak na jugu, na mestima poput Zaporožja. Napomenuo je da se na frontu i dalje vode aktivna neprijateljstva.

Jedan od sagovornika je rekao da je operacija Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kursk impresivna sa vojne tačke gledišta, ali je Ukrajina tamo poslala prilično iskusne trupe, koje se, prema njegovim rečima, ne mogu izgubiti. 

Istovremeno, nekoliko izvora CNN javilo je da Sjedinjene Države ne žele da dozvole ukrajinskim oružanim snagama da koriste američko oružje dugog dometa za napade na region Kursk, ne zbog rizika od eskalacije, već zato što ne mogu da obezbede Ukrajini toliko ATACMS projektila. Američke vlasti, prema sagovornicima publikacije, smatraju da Ukrajina treba da upotrebi postojeće rakete za udar na aneksirani Krim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading