KINESKI UBICA NOSAČA AVIONA IZAZVAO PANIKU NA PACIFIKU! SI ŠOKIRAO AMERIKANCE: Pravi raketu od koje nema spasa

Autor:

Svet

14.08.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hipersonični klizni projektil može da uđe i izađe iz atmosfere vrtoglavom brzinom od 18.522 kilometra na čas

KINESKI UBICA NOSAČA AVIONA IZAZVAO PANIKU NA PACIFIKU! SI ŠOKIRAO AMERIKANCE: Pravi raketu od koje nema spasa

Foto: AP/ Evan Vucci/Jack Taylor, profimedia-0637129075, AP photo

Kina je najavila ogromno dostignuće u oblasti vojne hipersonične tehnologije koje se kod drugih sila još razmatra samo u teoriji. To je revolucionarni hipersonični klizni projektil koji može da uđe i izađe iz atmosfere vrtoglavom brzinom od 15 maha, odnosno 18.522 kilometra na čas, što presretanje čini apsolutno nemogućim, pa samim tim ni američke flote okupljene oko nosača aviona na Pacifiku.

SKAČE KAO ŽABICA

Hipersonični klizni projektil (HGV) je vrsta bojeve glave balističke rakete koja može slobodno da manevriše i leti hiperzvučnom brzinom. Prema kineskim izveštajima, njihovi naučnici razvijaju inovativni HGV koji će se kretati kursom koji dosad niko nije koristio.

Hipersonična brzina je ona veća od pet maha, a projektil će biti ispaljen u orbitu tri puta većom brzinom.

Kako se navodi, projektil će pokretati novi buster motor na čvrsto gorivo i to će omogućiti i preciznu kontrolu nad putanjom. Putanja rakete koja ulazi i izlazi iz atmosfere podseća na onu kad deca igraju žabice, odnosno bacaju pljosnat kamen da odskače iznad vode pre nego što potone.

Republika

Foto: Ap photo

Projektil će pokretati novi buster motor na čvrsto gorivo

Ovakva sposobnost manevrisanja povećava i domet za oko 33 odsto, što će kineski projektil učiniti opasnijim i efikasnijim oružjem od drugih. Kineski naučnici uključeni u ovaj program navode da su najveće prednosti HGV povećani dometi sposobnost da se manevri u letu izvode tako brzo da neprijateljski sistemi PVO neće imati vremena da predvide kurs projektila.

Podsetimo, Kina je već uvela u naoružanje hipersoničnu raketu dong feng 17 (DF-17). Amerika, kao glavni rival Pekinga na Pacifiku, još nema hipersonično oružje, a sve probe završile su se neuspehom, pa daleko zaostaje u ovoj oblasti za Rusijom i Kinom.

SVE BAZE U DOMETU

Kako se navodi u izveštaju Pentagona Kongresu, DF-17 je značajna pretnja američkoj floti na Pacifiku, pošto zbog svog dometa od 2.500 kilometara može da pogodi baze u Japanu i Južnoj Koreji. Ovaj region štite američki PVO sistemi "Patriot" i THAAD, ali oni nisu namenjeni za obaranje hipersoničnih projektila.

Amerika zato radi na novim PVO sistemima, ali je taj projekat još u povoju. Nema sumnje da će kineski HGV, kao naslednik DF-17, zadati Amerikancima još veću glavobolju.

General Koton: Peking ima 500 atomskih glava

Entoni Koton, šef američke strateške komande, upozorio je kongresmene da na neverovatnu brzinu razvoja kineskog nuklearnog i kosmičkog programa.

On je naveo da Kina ima atomske balističke rakete, podmornice tipa 094 (klasa Jin) na nuklearni pogon koje mogu da nose 12 projektila, kao i da razvije nevidljivi strateški bombarder.

- Kina trenutno ima oko 500 nuklearnih bojevih glava, ali bi mogla da poseduje čak 1.500 do 2035. Kina i Rusija decenijama proučavaju naše sisteme i kopiraju ono što smo uradili u svemiru - rekao je Koton.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading