"UHAPSITE PUTINA!" Meksičke vlasti primile specijalni zahtev ukoliko ruski lider učini OVU stvar

Autor:

Svet

08.08.2024

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za Putinom zbog optužbi za ratne zločine, kao i prisilnu deportaciju ukrajinske dece u Rusiju.

"UHAPSITE PUTINA!" Meksičke vlasti primile specijalni zahtev ukoliko ruski lider učini OVU stvar

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ambasada Ukrajine u Meksiku zatražila je od meksičke Vlade da uhapsi ruskog predsednika, Vladimira Putina, ukoliko bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsednice, Klaudije Šejnbaum, 1. oktobra.

Ambasada se zahvalila Meksiku što je pozvao predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, na ceremoniju.

- Verujemo da će meksička Vlada ispuniti međunarodne obaveze i uhapsiti Putina po poternici, predati ga sudu u Hagu - dodala je Ambasada, prenosi Kijev independent.

U martu 2023. godine, Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za Putinom zbog optužbi za ratne zločine, kao i prisilnu deportaciju ukrajinske dece u Rusiju, nakon ruskog napada na Ukrajinu, u februaru 2022. godine.

Budući ministar spoljnih poslova Meksika, Huan Ramon de la Fuente, rekao je da je uobičajni protokol da se na inauguraciju pozovu svi lideri zemalja sa kojima Meksiko ima diplomatske odnose, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

Podsetimo, Vladimir Putin je čestitao Nikolasu Maduru reizbor na poziciju predsednika Venecuele, saopšteno je na Telegram kanalu Kremlja.

- Želeo bih da potvrdim spremnost za nastavak konstruktivnog rada na aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende. Zapamtite da ste uvek rado viđen gost u Rusiji - naglasio je Putin.

On je istakao da rusko-venecuelanski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva.

- Siguran sam da će vaša delatnost na poziciji šefa države doprineti njihovom daljem napredovanju u svim pravcima. To u potpunosti odgovara interesima naših prijateljskih naroda i u skladu je sa izgradnjom pravednijeg i demokratičnijeg svetskog poretka - navodi se u Telegramu ruskog lidera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading