KRVAVI SUKOBI GRAĐANA I POLICIJE: Mrtvi na sve strane, Vlada uvela policijski čas (VIDEO)

Autor:

Svet

04.08.2024

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nemirima proteklog meseca ubijeno je najmanje 150 ljudi, hiljade su povređene a 10.000 osoba je uhapšeno.

KRVAVI SUKOBI GRAĐANA I POLICIJE: Mrtvi na sve strane, Vlada uvela policijski čas (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Rajib Dhar

Najmanje 97 osoba danas je poginulo, a desetine su povređene u sukobima u više delova Bangladeša nakon što je policija upotrebila suzavac i šok bombe da rastera demonstrante koji traže ostavku premijerke, Šeik Hasine, dok je negde bilo i sukoba učesnika protesta i aktivista vladajuće partije.

Među poginulima je 14 policajaca, javljaju lokalni mediji.

U policijskoj stanici Enaietpur u Sirajganju ubijeno je 13 policajaca, preneo je Prothomalo.com.

Vlada je od danas uvela i policijski čas širom zemlje.

Hasine je pozvala narod da snažnom rukom potisne anarhiste.

Prema rečima pomoćnika sekretara za štampu premijerke Bangladeša, Sarvar-e-Alama Sarkara, premijerka je istakla da oni koji sada vrše nasilje nisu studenti, već teroristi.

Tokom sukoba između demonstranata, policije i aktivista vladajuće partije, poginula su dva građevinska radnika na putu do posla a 30 ljudi je povređeno u centralnom okrugu Munsigandž, naveli su očevici, preneo je Rojters.

 

 

- Poginuli su u bolnicu doneti bez znakova života sa prostrelnim ranama - naveo je zvaničnik okružne bolnice.

Policija je, međutim, saopštila da nije pucala kada su u tom području aktivirane improvizovane eksplozivne naprave, nakon čega se ta oblast pretvorila u bojno polje.

Nasilje je izbilo i u drugim delovima Banladeša, gde su demonstranti blokirali glavne puteve.

 

 

Najmanje tri osobe su poginule, a 50 povređeno u severoistočnom okrugu Pabna, tokom sukoba između demonstranata i aktivista vladajuće partije premijerke Hasine, Avami Lige, naveli su očevici.

Još dve osobe su poginule u nasilju u oblasti Bogura, naveli su bolnički zvaničnici. Do sukoba je došlo kada je jedna grupa napala i vandalizovala univerzitetsku bolnicu gde su studenti pokrenuli program o odbijanju saradnje da bi izvršili pritisak na vladu da podnese ostavku.

Neredi, nakon kojih je Vlada isključila internet u zemlji, predstavljaju najveći test za premijerku koja je osvojila četvrti uzastopni mandat u januaru na izborima koje bojkotovala vodeća opoziciona Nacionalistička partija Bangladeša. prenosi Rojters.

 

 

U nemirima proteklog meseca ubijeno je najmanje 150 ljudi, hiljade su povređene a 10.000 osoba je uhapšeno.

Proteste su započele studentske grupe nezadovoljne zbog određenih kvota za dobijanje posla u državnom sektoru rezervisanih za članove porodica boraca rata za nezavisnost od Pakistana 1971.

Protesti su prekinuti pošto je Vrhovni sud ukinuo većinu kvota, ali su se studenti prošle nedelje vratili na ulice sporadično se okupljajući i tražeći pravdu za porodice ubijenih u nemirima.

Kritičari Hasine, kao i grupe za ljudska prava, optužili su njenu vladu za prekomernu upotrebu sile protiv demonstranata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading