NETANJAHU U AMERIČKOM KONGRESU ZAPRETIO NOVIM RATOM: Izrael bi mogao da upotrebi VOJNU SILU ako se ne smire tenzije na granici sa Libanom!

Autor:

Svet

24.07.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka njegova rečenica ispraćena je aplauzom

NETANJAHU U AMERIČKOM KONGRESU ZAPRETIO NOVIM RATOM: Izrael bi mogao da upotrebi VOJNU SILU ako se ne smire tenzije na granici sa Libanom!

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu održao je večeras govor u američkom Kongresu.

On je dočekan glasnim aplauzom publike.

On je zatim napad 7. oktobra uporedio sa napadima na Njujork 11. septembra.

"Ovo nije sukob civilizacija. Ovo je sukob varvarstva i civilizacije", rekao je Netanijahu.

Svaka njegova rečenica ispraćena je aplauzom.

Netanjahu je zatim rekao da se intenzivno radi na oslobađanju talaca.

"Nećemo stati dok svi ne budu kod kuće", rekao je premijer Izraela.

On se zatim zahvalio Bajdenu u ime talaca na svemu što SAD radi kako bi oni bili oslobođeni.

Još jedna osoba koja prisustvuje njegovom govoru, na koju Netanjahu ukazuje, je vojnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koji je takođe dobio ovacije.

Netanjahu kaže da je vojnik, kada je video napade 7. oktobra, pretrčao osam milja do prve linije fronta da odbrani Izrael.

Pored njega je još jedan vojnik, musliman, kojeg Netanjahu pozdravlja zbog njegove "ogromne hrabrosti".

"Ovo su vojnici Izraela", rekao je Netanjahu.

Netanjahu, za kojim tužioci MKS-a trenutno traže nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, rekao je da propalestinski demonstranti „stoje uz zlo“.

"Oni stoje uz Hamas, stoje uz silovatelje i ubice“, rekao je on i dodao da treba da se „stide“.

Netanjahu kaže da većina ljudi u SAD nastavlja da podržava Izrael i da nije nasela na „Hamasove laži“.

„Ogromna većina Amerikanaca nije pala na ovu Hamasovu propagandu, oni nastavljaju da podržavaju Izrael“, rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

 

Netanjahu, citirajući američkog vojnog analitičara, kaže da je Izrael otišao „preko onoga što zahteva međunarodno pravo“ kako bi izbegao civilne žrtve u Gazi.

Inače, brojne grupe za ljudska prava i posmatrači rekli su da se Izrael razmeće međunarodnim pravom i cilja na civile u Gazi, gde je sistematski prekidao snabdevanje hranom i vodom, raseljavao više od 90 odsto stanovništva i zbrisao čitava naselja. Mediji su izvestili da izraelske snage u Gazi vide velike delove pojasa kao „zone slobodne vatre“, a američki lekar koji je dobrovoljno bio u Gazi nedavno je naveo da su izraelski snajperisti sistematski gađali palestinsku decu.

Netanjahu je skrenuo pažnju na Hezbolah, povezujući tu grupu sa uticajem Irana u celom regionu i upozoravajući da bi Izrael mogao da upotrebi vojnu silu ako diplomatija ne uspe da obezbedi dogovor u vezi sa tenzijama na granici sa Libanom.

Izraelski lider je rekao da su desetine hiljada Izraelaca koji su evakuisali svoje domove blizu granice sa Libanom usred razmene vatre između Hezbolaha i izraelskih snaga, postali „izbeglice u svojoj zemlji“ i da će Izrael učiniti „šta god mora da uradi“. da povrati bezbednost.

Hiljade demonstranata ispred Kapitola pred Netanjahuov govor u Kongresu

Hiljade demonstranata koji se protive izraelskom ratu u Gazi, od kojih neki nose palestinske zastave, okupilo se danas u blizini američkog Kapitola uoči govora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pred Kongresom.

Bina je okićena transparentima među kojima i jednim na kojem piše da je izraelski premijer "traženi ratni zločinac", preneo je Rojters.

Oskarom nagrađena glumica Suzan Sarandon izašla je na scenu i osudila broj poginulih.

"Niko nije slobodan dok svi nisu slobodni", rekla je ona. U blizini su demonstranti postavili skoro 30 kartonskih kovčega u ljudskoj veličini umotanih u palestinske zastave u znak sećanja na poginule u ratu u Gazi.

Saobraćaj je obustavljen u blizini Kapitola.

Članovi ultra-ortodoksne jevrejske grupe nosili su palestinske zastave i natpise "Slobodna Palestina" i "Anticionizam nije antisemitizam", dok je grupa mlađih demonstranata plesala uz arapsku muziku i nosila velike transparente sa natpisima "Stop naoružavanju Izraela" i "Stop ratnim zločinima u Gazi".

Propalestinske grupe i studenti već mesecima protestuju u SAD protiv izraelske ofanzive u Gazi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading