DIREKTORKA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE PODNELA OSTAVKU ZBOG ATENTATA NA TRAMPA

Autor:

Svet

23.07.2024

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kimberli Čitl donela odluku

DIREKTORKA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE PODNELA OSTAVKU ZBOG ATENTATA NA TRAMPA

Foto: Tanjug/AP Photo/John McDonnell

Direktorka američke tajne službe, Kimberli Čitl, podnela je ostavku u utorak nakon širokog nezadovoljstva zbog neuspeha agencije da spreči pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji ranije ovog meseca, prenosi CNBC.

Pokušaj ubistva 13. jula predstavlja najznačajniji operativni neuspeh Tajne službe u decenijama, a ova situacija je izazvala burne reakcije i postavila pitanja o efikasnosti i odgovornosti agencije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp

Odgovornost direktorke

Kimberli Čitl je tokom saslušanja pred Nadzornim odborom Predstavničkog doma preuzela punu odgovornost za sve bezbednosne propuste kao direktorka Tajne službe.

Istakla je da agencija u potpunosti sarađuje sa tekućim istragama o ovom incidentu, pokušavajući da pruži odgovore na pitanja koja su se pojavila nakon neuspelog pokušaja atentata na bivšeg predsednika.

Reakcija javnosti i političara

Ostavka direktorke Čitl dolazi u trenutku kada je javnost i političari izrazili oštro nezadovoljstvo i zahtevali odgovornost za propuste u obezbeđenju bivšeg predsednika Trampa.

Incident je izazvao široku pažnju medija i postao predmet brojnih rasprava o sigurnosti političkih događaja i zaštiti visokih zvaničnika.

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson, Pool

Donald i Melanija Tramp

Budućnost Tajne službe

Ostavka direktorke Čitl postavlja pitanje budućnosti same tajne službe i potrebe za temeljnom reformom kako bi se osigurala efikasnost u sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.

Očekuje se da će ova situacija pokrenuti razgovore o unapređenju bezbednosnih protokola i procedura kako bi se osigurala adekvatna zaštita političkih lidera i događaja od potencijalnih pretnji.

Ostavka direktorke Kimberli Čitl nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa predstavlja značajan događaj u političkom i bezbednosnom kontekstu Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Tanjug/AP Photo/John McDonnell

Kimberli Čitl

Ova situacija će verovatno izazvati promene u radu tajne službe i podstaći raspravu o merama koje treba preduzeti kako bi se obezbedila efikasna zaštita političkih lidera i događaja.

- Pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa 13. jula je najznačajniji operativni neuspeh Tajne službe u decenijama - rekla je ona tokom saslušanja pred Nadzornim odborom Predstavničkog doma.

- Tajna služba u potpunosti sarađuje sa tekućim istragama o incidentu - rekla je ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading