NE MOŽE VIŠE DA TRPI LGBT PRAVA: Mask objavio da premešta svoje dve kompanije iz Kalifornije u Teksas

Autor:

Svet

17.07.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kritičari tvrde da je zakon previše invazivan i da podriva roditeljska prava.

NE MOŽE VIŠE DA TRPI LGBT PRAVA: Mask objavio da premešta svoje dve kompanije iz Kalifornije u Teksas

Foto: Tanjug/AP

Američki milijarder, Elon Mask, objavio je da se njegove kompanije SpaceX i X sele iz Kalifornije u Teksas, objasnivši da je kap koja je prelila čašu nacrt zakona, kojim se zabranjuje da se od školskog osoblja zahteva da obaveštavaju roditelje o tzv. promeni rodnog identiteta učenika.

Guverner Kalifornije, Gevin Njusom, potpisao je u ponedeljak zakon u kojem se navodi da obrazovne institucije ne mogu da utvrđuju pravila koja bi od njih zahtevala da obaveste roditelje o svim pitanjima u vezi sa seksualnom orijentacijom ili tzv. rodnim identitetom deteta bez njegovog pristanka.

- Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su mu prethodili, napadajući i porodice i kompanije, SpaceX će premestiti svoje sedište iz Hotorna u Kaliforniji u Starbase, industrijski kompleks u blizini Braunsvila, Teksas - napisao je Mask na X-u i dodao da će se X-ov štab preseliti u Ostin.

Mask je naveo da je pre godinu dana jasno stavio do znanja guverneru Njusomu da će zakoni te prirode naterati porodice i preduzeća da napuste Kaliforniju kako bi zaštitili svoju decu.

Osim toga, dodao je da će se kao rezultat potpisanog zakona mnogo porodica iseliti iz Kalifornije, jer niko neće želeti da rizikuje da im vlasti oduzmu decu.

Guverner Teksasa, Greg Abot, podržao je ideju američkog preduzetnika da preseli sedište kompanije X u Ostin.

- X je označio lokaciju. Teksas je sedište za poslovanje - napisao je Abot na toj društvenoj mreži.

Kritičari tvrde da je zakon previše invazivan i da podriva roditeljska prava.

Grupa koja se protivila toj meri, Kalifornijski porodični savet, osudila je zakon kao direktan napad na bezbednost dece.

Kontroverzni zakon stupiće na snagu u januaru sledeće godine. U međuvremenu, pitanje tzv. tranzicije pola kod maloletnika izazvalo je oštre debate širom SAD.

Nekoliko saveznih država pod upravom republikanaca usvojilo je zakone da se suprotstavi hirurškim procedurama tzv. promene pola za ovu starosnu grupu, dok su demokratske jurisdikcije donele zakone koji bi njihove teritorije proglasili utočištem za one koji to žele, čak i bez saglasnosti roditelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading