FRANCUSKI VOJNIK IZBODEN U CENTRU PARIZA! Policija HITNO reagovala, uhapšen napadač! (FOTO)

Autor:

Svet

15.07.2024

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad se dogodio večeras oko 21,50 sati u centru grada

FRANCUSKI VOJNIK IZBODEN U CENTRU PARIZA! Policija HITNO reagovala, uhapšen napadač! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Jedan vojnik je povređen u napadu nožem, koji se večeras oko 21,50 sati dogodio u centru Pariza! Kako je prenela agencija AFP, napadač je uhapšen!

Podsetimo, sedmog jula je došlo do sukoba policije i oko 500 krajnjih levičara u Parizu, nakon što levičarski Novi narodni front pobedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj. Prema policijskom izvoru za "Figaro", tada su zabeležene  detonacije improvizovanih eksploziva, ali nije bilo povređenih.

U Marseju su demonstranti na protestu protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja uzvikivali ''Svi mrze (Žordana) Bardelu''.

Uprkos zabrani demonstracija, u Reneu se održao protest, gde su okupljeni nosili ''antifašističke transparente''.

Nakon naređenja snaga bezbednosti da se raziđu, demonstranti su uzvikivali ''Svi mrze policiju'', što je dovelo do napetosti, kako navodi "Figaro".

Sukobi i protesti nakon izbora jasno ukazuju na političku polarizaciju u Francuskoj, kao i na snažne emocije koje su izazvali rezultati izbora među različitim političkim grupacijama.

Podsetimo, aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron već je uoči izbora upozorio da će doći do potencijalnog izbijanja sukoba u zemlji između levice i desnice, a možda čak i do izbijanja građanskog rata i da će se Francuska naći u veoma teškoj poziciji ukoliko krajnja desnica odnese pobedu na izborima.

Zbog cele situacije vlasti su morale da na ulice Francuske da izvedu 30.000 žandarma kako bi sprečili izbijanje sukoba. Samo na ulicama Pariza bilo je raspoređeno to veče oko 5.000 policajaca.

Za sada je nepoznat motiv večerašnjeg napada nožem na francuskog vojnika. Ne zna se da li je u pitanju teroristički akt ili neka druga ideološko politička pozadaina ili je pak u pitanju nešto drugo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading