KO JE DŽEJ DI VENS? Tramp ga je imenovao na najvišu funkciju! Nekada je bio NAJVEĆI kritičar bivšeg predsednika!

Autor:

Svet

15.07.2024

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz podršku Donalda Trampa, osvojio je mesto u Senatu i od tada je postao uticajan glas u Vašingtonu

KO JE DŽEJ DI VENS? Tramp ga je imenovao na najvišu funkciju! Nekada je bio NAJVEĆI kritičar bivšeg predsednika!

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Dean, File

Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat za predstojeće predsedničke izbore, imenovao američkog senatora Džeja Dija Vensa za svog potpredsednika.

- Kao potpredsednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stati uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da Ameriku ponovo učinimo velikom. Čestitamo senatoru Vensu, njegovoj supruzi Uši, koja je takođe diplomirala na Pravnom fakultetu Jejla, i njihovo troje prelepe dece - napisao je Tramp.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Dean, File

Donald Tramp i Džej Di Vens

Ko je novi potpredsednik Donalda Trampa?

Rođen kao Džejms Dejvid Bouman u Midltaunu, Ohajo 1984. godine, Vens dolazi iz porodice radničke klase uglavnom škotsko-irskog porekla.

Vens se pridružio marincima četiri godine i služio je u Iraku pre nego što je otišao na državni univerzitet u Ohaju, gde je diplomirao političke nauke i filozofiju.

Odatle je pohađao pravni fakultet Jejla, a zatim je napisao uspešne memoare koje su neki recenzenti opisali kao otvaranje prozora ka konzervativnoj beloj radničkoj klasi koja se često zanemaruje.

Godine 2017, Vens se vratio u Ohajo iz Kalifornije, gde je radio u biotehnologiji, i osnovao sopstvenu operaciju rizičnog kapitala uz podršku osnivača PaiPal-a Petera Thiela, nekada libertarijanca i retkog republikanca u Silicijumskoj dolini.

Početkom 2021, Thiel je dao 10 miliona dolara (8 miliona funti) komitetu koji je želeo da regrutuje Vensa kao kandidata za Senat.

Foto: Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah

Džej Di Vens

Postao uticajna figura u Vašingtonu

Vens je kritikovao Trampa pre osam godina - što demokrate sigurno ističu - ali je od tada postao otvoreni branilac bivšeg predsednika - posebno na televizijskim mrežama. Njegova nedavna lojalnost i efikasnost svakako su uticali na Trampovu odluku.

Kada se Vens pridružio trci, naglo je promenio ton u vezi sa Trampom, izvinjavajući se što ga je prethodno nazvao „prekornim“.

Uz podršku Donalda Trampa, osvojio je mesto u Senatu i od tada je postao uticajan glas u Vašingtonu.

Izbor Donalda Trampa za senatora Džej Dija Vensa sugeriše da bivši predsednik zna da će ovi izbori biti ili dobijeni ili izgubljeni u nekolicini industrijskih država srednjeg zapada - Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Sa samo 39 godina, Vens će pružiti mladalački kontrapunkt starijim kandidatima na vrhu obe predsedničke karte.

Ako se bivši predsednik sledeće godine vrati u Ovalni kabinet, Vens će se odmah pridružiti razgovoru za predsedničku nominaciju stranke 2028. godine, piše BBC.

(Republika/Blic.rs)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading