TENKOVI SPREMNI DA KRENU: Izrael odobrio plan za invaziju na Rafu (VIDEO)

Autor:

Svet

30.04.2024

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan za invaziju se sastoji iz više faza, a invazija može biti obustavljena ili odložena u slučaju napretka u razgovorima o taocima koje drži Hamas.

TENKOVI SPREMNI DA KRENU: Izrael odobrio plan za invaziju na Rafu (VIDEO)

Foto: X/S p r i n t e r F a c t o r y/Printscreen

Načelnik štaba Izraelskih odbambenih snaga (IDF), Herzi Halevi, odobrio je u ponedeljak konačne planove za vojnu operaciju u gradu Rafa i u izbegličkim kampovima u Pojasu Gaze, piše portal Ynet njuz.

Ne navodeći izvor te informacije, sajt tvrdi da se izraelski tenkovi nalaze na granici Gaze i da su spremni da počnu operaciju kojom Izrael želi da iskoreni militantnu grupu Hamas, prenosi Times of Israel.

Kako se navodi, plan za invaziju se sastoji iz više faza, a invazija može biti obustavljena ili odložena u slučaju napretka u razgovorima o taocima koje drži Hamas.

Portal takođe tvrdi da će u naredna dva do tri dana biti ili postignut dogovor o taocima ili će kopnena operacija Izraela otpočeti.

Podsetimo, broj stanovnika Rafe je uvećan za više od milion Palestinaca koji su pobegli iz drugih delova Pojasa Gaze tokom više od pola godine rata.

Ova situacija izaziva zabrinutost zapadnih sila, kao i Kaira, koji je isključio mogućnost prihvatanja izbeglica na egipatski Sinaj. Izrael je pod pritiskom zbog rastućih humanitarnih posledica rata i obećao je da će preduzeti mere da zaštiti civile u Rafi.

Izraelci su po ko zna koji put u 2024. godini pokazali da apsolutno ni pet para ne daju na molbe sa Zapada, te su gađali neke objekte u Rafi.

- Bojimo se onoga što će se dogoditi u Rafi. Nivo uzbune je vrlo visok. Neki odlaze, boje se za svoje porodice, ali kuda mogu da odu? Ne smeju na sever i zato su ograničeni na vrlo malo područje - rekao je Reutersu u četvrtak Ibrahim Kraiši, palestinski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading