BAJDEN TVRDI DA SU MU UJAKA POJELI KANIBALI! Bela kuća: Bio je to samo emotivan nastup

Autor:

Svet

20.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajdenova izjava o ujaku izazvala kontroverze

BAJDEN TVRDI DA SU MU UJAKA POJELI KANIBALI! Bela kuća: Bio je to samo emotivan nastup

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon


Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer danas je demantovala tvrdnje američkog predsednika Džozefa Bajdena o smrti njegovog ujaka Ambrouza Finegana tokom Drugog svetskog rata. Bajden je u sredu sugerisao da su domoroci Nove Gvineje pojeli Finegana nakon što se njegov avion srušio u Tihi okean. Međutim, Žan-Pjer je istakla da je ujak Finegan zapravo poginuo kada se avion srušio, a ne da ga je pojela kanibalima, kako je Bajden naveo.

U obraćanju novinarima, Žan-Pjer je istakla da je Bajden pokušao da izrazi svoj ponos na ujaka, te da je bio duboko emotivan kada je posetio Ratni spomenik. Ipak, njegove izjave su izazvale kontroverze i postavile pitanja o tačnosti informacija koje je izneo.

„Videli ste predsednika, bio je neverovatno ponosan na službu svog ujaka u uniformi. Videli ste ga na Ratnom spomeniku. Bilo je to neverovatno emotivno i važno za njega. Čuli ste njegov odgovor kada je ste ga pitali o jučerašnjem trenutku i njegovom ujaku koji je izgubio život kada se vojni avion u kojem je bio srušio u Pacifiku nakon poletanja u blizini Nove Gvineje“, rekla je Žan-Pjer na putu za Filadelfiju u okviru predizborne kampanje, prenosi Njujork post.


Bajdenov apel za pomoć Ukrajini

Pored kontroverze oko izjava o svom ujaku, Bajden je takođe pozvao Predstavnički dom da hitno odobri pomoć Ukrajini. Njegov apel dolazi u trenutku kada su odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije pod velikim pritiskom, posebno u kontekstu situacije na rusko-ukrajinskoj granici.

Prema rečima portparolke Žan-Pjer, predsednik Bajden je istakao važnost podrške Ukrajini i naglasio hitnost u odobravanju pomoći. Ova inicijativa dodatno ukazuje na značajne spoljnopolitičke izazove sa kojima se suočava administracija predsednika Bajdena.

Reakcija Netanijahua na razgovor sa Bajdenom

U svojoj reakciji na razgovor sa Bajdenom, izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od planiranog uzvratnog napada na Iran. Ova odluka dolazi u kontekstu napetosti između Izraela i Irana, a razgovori između lidera dve države imaju značajan uticaj na regionalnu geopolitičku situaciju.

Netanijahuova odluka da odustane od uzvratnog napada nakon razgovora sa Bajdenom predstavlja važan momenat u odnosima između Izraela i Irana, kao i u kontekstu spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku.

U zaključku, izjave i postupci američkog predsednika Džozefa Bajdena imaju značajan uticaj na domaću i međunarodnu politiku, te izazivaju široku pažnju javnosti i analitičara širom sveta.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading