TLO JE PUCALO, NA NOVOM ZELANDU OBUSTAVLJENI LETOVI: U Velingtonu zona sumraka - nakon obilnih poplava, sastavio ih JEZIV zemljotres! (FOTO)

Autor:

Svet

15.02.2023

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sada nema vesti o pričinjenoj materijalnoj šteti ili žrtvama.

TLO JE PUCALO, NA NOVOM ZELANDU OBUSTAVLJENI LETOVI: U Velingtonu zona sumraka - nakon obilnih poplava, sastavio ih JEZIV zemljotres! (FOTO)

Foto: AP

Geološki zavod SAD (USGS) saopštio je danas da je Novi Zeland pogodio zemljotres jačine 5,7 stepeni oko 19.30h po lokalnom vremenu u oblasti blizu glavnog grada Velingtona.

Epicentar zemljotresa je bio u Kukovom prolazu koji razdvaja severna i južna novozelandska ostrva, na dubini od 74 kilometara, dodaje USGS, prenosi AP.

Za sada nema vesti o pričinjenoj materijalnoj šteti ili žrtvama.

Republika

Foto: AP

Zemljotres i poplave na Novom Zelandu

Zemljotres je udario na 48 kilometara sa epicentrom 50 kilometara od grada Paraparaumu, saopštio je vladin seizmički posmatrač Geonet.

Zemljotres je klasifikovan kao "jak" nakon što je iznenadnim trzajem pogodio ostrva - nakon čega je usledilo do 30 sekundi tresanja. 

Novozelandska agencija za civilnu odbranu je rekla: ''Jak zemljotres!"

Nije bilo neposrednih izveštaja o šteti, a upozorenje na cunami nije izdato, prenosi The Sun.

Prestravljeni stanovnici prijavili su da osećaju kako se tlo trese - upoređujući ga sa konvojem ogromnih kamiona koji su prolazili.

Drugi stanovnici Kivija opisali su zemljotres kao "masivan" i "strašan".

Meštanin Dejvid Hokston rekao je: 

- Bilo je kao da teretni voz prolazi pored naše kuće.Moja supruga, naše dvoje dece, i ja smo se brzo okupili ispod ulaza i čekali da prođe tutnjava.

Osećao sam se kao da je trajao oko 30 sekundi. Svačiji otkucaji srca su se utrkivali.

Jedan let od Oklanda do Velingtona zaustavljen je posle zemljotresa.

Kapetan je navodno rekao putnicima:

- Kao da ciklon nije dovoljan, Velington je sada pogođen umerenim potresom.

To se dešava dan nakon što je Novi Zeland proglasio vanredno stanje zbog rasprostranjenih poplava i štete od tropskog ciklona Gabrijela. 

Snažan ciklon presekao je trag uništenja širom Severnog ostrva ove nedelje - ostavivši najmanje četvoro ljudi mrtvih, a hiljade raseljenih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading